Polovina građana Srbije smatra da je SAD neprijatelj Srbije 1Foto: Ministarstvo spoljnjih poslova

U godini kada se obeležava 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD, građani ih ocenjuju niskom ocenom, polovina smatra da je SAD neprijatelj Srbije.

To je pokazalo istraživanje javnog mnjenja Instituta za evropske poslove, koji je u saradnji sa Ninamedia istraživačkom kućom sproveo od 4. do 14. marta o odnosima Srbije i SAD.

Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku od 1.228 ispitanika na teritoriji Srbije, bez Kosova i Metohije metodom CAWI, kvantitativnim istraživanjem putem WEB panela.

Na skali od 1 do 5 odnosi dve države ocenjeni su prosečnom ocenom 2,52. Više ocene daju žene, građani mlađi od 30 godina, sa barem srednjom završenom školom i ispitanici iz gradskih naselja.

Skoro četvrtina građana veruje da će, u budućnosti, odnosi Srbije i SAD biti bolji i ovaj stav u većoj meri zastupaju muškarci i ispitanici iz vangradskih naselja, 24,0% ne zna da proceni, dok 52% građana misli da neće doći do poboljšanja odnosa. U ovom talasu zabeležen je najmanji zabeleženi procenat ispitanika koji smatraju da će odnosi biti bolji, kao i najmanji zabeležen procenat onih koji smatraju da odnosi neće biti bolji.

Na pitanje šta bi poboljšalo odnose Srbije i Amerike 17% navodi da je to rešenje pitanja Kosova, 15% navodi vraćanje Kosova, 15% izvinjenje NATO-a i ratnu odštetu, 12% ulazak Srbije u EU i 10% promenu predsednika SAD.

Petina građana Srbije smatra da bi poseta Džo Bajdena poboljšala odnose Srbije i Amerike, 63% smatra suprotno (češće to smatraju muški ispitanici), dok je 16% neodlučnih. Broj ispitanika koji smatraju da poseta Džoa Bajdena ne bi poboljšala odnose SAD i Srbije je dostigao najvišu vrednost u odnosu na sve prethodne istraživačke talase.

56% građana stava je da je za Srbiju značajno da ima dobre odnose i sa Rusijom i sa Amerikom (pre svega muškarci, sa završenim najmanje srednjim nivoom obrazovanja), Rusiju navodi 32%. Prednost odnosima sa Amerikom daje 6%, 4% navodi odgovor „ni sa jednom“, dok 3% građana nema stav po ovom pitanju. Prilikom poređenja dobijenih rezultata sa prethodnim istraživačkim talasima uočen je blagi rast broja ispitanika koji navode da je za Srbiju značajnije da ima bolje odnose sa obe države.

Po mišljenju građana Srbije političar koji u Srbiji najviše radi na dobrim odnosima sa SAD je Aleksandar Vučić, koga navodi 40%, dok 41% njih ne zna da odgovori na ovo pitanje.

O odnosima Srbije i Amerike najveći broj građana informiše se putem televizije (32%), 28% navodi internet portale, 17% društvene mreže. Ostali odgovori su zabeleženi u manje od 10% slučajeva. Posle poređenja dobijenih rezultata sa prethodnim istraživačkim talasima uočen je blagi porast vrednosti za internet portale i društvene mreže, dok je za televiziju uočen blagi pad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari