Skoro polovina žena u Srbiji uskraćena za lekove protiv bolova tokom porođaja 1Foto: Pixabay/Fancycrave1

U onlajn istraživanju „Porođaj tokom pandemije“ učestvovale su žene (18+) koje su se porodile nakon 1. marta 2020. godine, a analizirani su podaci 21.027 žena koje su ispunile kriterijume. Podaci su prikupljeni u periodu od 2. septembra 2020. do 15. marta 2021. godine.

Broj žena koje su imale trudove a nisu imale slobodu kretanja 

Kako pokazuju rezultati istraživanja, procenat žena u Srbiji koje nisu imale slobodu kretanja tokom trudova znatno je veći nego u Norveškoj. Za Srbiju taj procenat iznosi 68,2 posto naspram 7,9 procenata u Norveškoj.

Među onima koje su iskusile trudove, 41,8 odsto imalo je poteškoća u pristupu prenatalnoj nezi, 62 odsto nije bilo dozvoljeno da imaju pratnju po izboru, 31,1 odsto je dobilo neadekvatnu podršku za dojenje, 34,4 odsto je izjavilo da zdravstveni radnici nisu uvek koristili zaštitnu ličnu opremu, a 31,8 odsto je ocenilo broj zdravstvenih radnika kao „nedovoljan“, prenosi Centar za mame.

Veliki broj ispitanica nije imao mogućnost izbora vezano za svoju negu i lečenje

U Srbiji se tokom pandemije pokazala veoma niska primena standarda kvaliteta nege porodilja i novorođenčadi , kako u svakoj pojedinačnoj oblasti istraživanja (pružanje nege, iskustvo nege, resursi i promene usled pandemije Covid-19), tako i u odnosu na ukupan uzorak, ali i u odnosu na druge zemlje.

Neretko je među ženama koje su ukazale na nedostatke u ovom istraživanju najveći procenat porodilja iz Srbije. Pa tako, od žena koje nisu dobile lekove za ublažavanje bolova tokom porođaja, najveći broj, 46,2 odsto, je iz Srbije,a najmanji 6,4 odsto iz Francuske.

Mogućnost pratnje po izboru

Intrigantan podatak predstavlja da čak 99 odsto porodilja u Srbiji nije moglo da ima pratnju po izboru, za razliku od, recimo Španije, gde je taj procenat iznosio 12,6 odsto.

Imajući u vidu prethodne i rezultate ovog najnovijeg istraživanja, krajnje je vreme da počnu u većoj meri da se primenjuju standardi nege porodilja i novorođenčadi, propisani od strane Svetske zdravstvene organizacije, upozoravaju iz Centra za mame.

To je sada i pitanje od nacionalnog interesa i mora biti deo budućih pronatalitetnih inicijativa za ovu i sve buduće Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari