Jovana Ružičić (Centar za mame): Odnos prema ženama u porodilištima isti kao i odnos prema ženama u društvu 1foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD)

Potresna priča jedne porodilje čije je dete preminulo nekoliko sati nakon porođaja, a koja je za to optužila lekara koji je porađao, izazvala je proteste ispred Ministarstva zdravlja i brojne reakcije nadležnih. Osnivačica Centra za mame Jovana Ružičić za N1 kaže da odgovornosti za akušersko nasilje u Srbiji nema.

Ružičić navodi da se Centru za mame žene stalno obraćaju za pomoć.

„Pre 9 godina smo objavili istraživanje prema kome više 70 odsto žena nije zadovoljno kako je njihov porođaj izgledao. Svaka 10 žena je rekla da nikada više ne želi da postane mama zbog iskustva u porodilištu, a svaka treća da će razmisliti. Posledice trauma su višedecenijske i za čitavu zemlju“, ističe ona.

Kako dodaje žene godinama svedoče o nasilju i traumama koje proživljavaju u porodilištima, ali da odgovornost onih koji su počinili akušersko nasilje nema.

„Vrlo često se o ovakvim slučajevima piše po medijima. Iz bolnica dobijamo informaciju da je bolnica pokrenula internu kontrolu i nakon toga se ništa ne desi. Javnost nikad nije obaveštena šta je rezultat te kontrole i šta je preduzeto protiv konkretnog lekara ili lekarke koji su bili akteri, a da li je bilo sankcija protiv odgovornih, kao i šta će se sprovesti da do sličnih situacija ponovo ne dođe“, rekla je ona.

Objašnjavajući termin akušerskog nasilja, objasnila je da on pokriva širok spektar različitih nasilnih praksi, ali i sam odnos prema ženi tokom porođaja, kao inačin na koji joj se obraćamo.

„Puno žena ne zna koja su im prava. One koje su znale su malo bolje prošle nego one koje nisu. Mi imamo odlične zakone, ali sprovođenje je druga priča“, kaže Ružičić.

Prema njenim rečima, jako je teško pronaći ljude koji će svedočiti na sudu ukoliko se pokrene postupak.

„Pokretanje pravnog postupka uključuje dovođenje medicinskih veštaka iz inostranstva jer naši ne žele da izađu protiv svojih kolega i koleginica. To su troškovi od 30.000-40.000 evra, a koja porodilja to ima“, navela je Ružičić.

Navodi i da je ovo pitanje rodne ravnopravnsoti i da je odnos prema ženama u porodilištu onakav, kakav je i u društvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari