Položeni venci i cveće na Spomenik revoluciji u Vranju 1Foto: vranje.org.rs

Polaganjem cveća i venaca palim borcima ispred Spomenika revoluciji, na platou kod Pedagoškog fakulteta, nastavljeno je obeležavanje 7. septembra, Dana oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu.

Na spomenik palim borcima cveće i vence položili su gradonačelnik Slobodan Milenković sa saradnicima, narodni poslanik Dragan Nikolić, predsednik Gradske opštine Vranjska Banja Dragan Sentić sa saradnicima, delegacije 4. brigade Kopnene vojske, BIA-e, Policijske uprave, SUBNOR-a, Udruženja potomaka ratnika, Srpskih ratnih veterana i Pokreta veterana Vranje.

Opelo poginulima služilo je sveštenstvo Eparhije vranjske.

U programu su učestvovali hor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“, solisti Nađa Jančić i Velina Stamenković i učenici Gimnazije „Bora Stanković“, Ivana Gačić i Đorđe Antić.

O istorijskim činjenicama govorio je brigadni general Zoran Lubura, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a u Vranju.

„Nikada ne smemo da zaboravimo naše potomke i njihovu borbu za slobodu. Naša je dužnost da ih se sećamo, da ih pominjemo i da na mlade generacije prenosimo slobodarsku tradiciju, jer ko ne poštuje prošlost, ne može da se nada svetloj budućnosti. Mi danas živimo u miru i slobodi, ali nismo spokojni, jer je međunarodna scena opterećena izazovima i rizicima koji prete da ugroze i našu bezbednost. Zbog toga moramo biti jedinstveni i složni u odbrani slobode i naših nacionalnih interesa“, istakao je Lubura.

Gradonačelnik Milenković naglasio je da „u istoriji svakog grada postoje događaji i datumi koji su od presudnog značaja za građane koji u njemu žive“.

„Sećanja na ovaj datum ne blede, a poštovanje prema oslobodiocima duboko je usađeno u svakom od nas. Puni ljubavi prema otadžbini i budućim pokolenjima, rodoljubi ovog kraja dali su svoje živote, svesni da sloboda nema cenu. Platili su je svojim životima, a potomstvu ostavili u amanet da je čuvaju iznad svega, jer samo u slobodi jedna država može da sačuva svoj nacionalni identitet i državne interese“, rekao je Milenković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari