Položeni venci u znak sećanja na oslobođenje Novog Sada u Prvom svetskom ratu 1foto: Grad Novi Sad

Predstavnici Grada, Saveza udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije od 1912. do 1920. godine i Vojske Srbije prisustvovali su polaganju venaca na Spomen krst palim borcima od 1912-1918. godine, povodom obeležavanja 9. novembra, Dana oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu.

Pomen stradalima održalo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.

– Danas svečano obeležavamo 104 godine od ulaska pobedonosne vojske Kraljevine Srbije u Novi Sad. Taj događaj predstavlja istorijsku prekretnicu u razvoju našeg grada. Novi Sad je od oslobođenja 1918, osetio duh slobode i krenuo nezaustavljivo putem razvoja“, rekao je gradonačelnik Novog sada Milan Đurić.

Prema njegovim rečima, oslobođenje Novog Sada predstavlja „svojevrsni poklon, ostavljen u amanet budućim naraštajima“, zbog čega 9. novembar „nikada ne sme da se zaboravi“, dok nam je dužnost da „očuvamo čast i sećanje na taj period naše istorije“.

Položeni venci u znak sećanja na oslobođenje Novog Sada u Prvom svetskom ratu 2
foto: Grad Novi Sad

„Značaj 9. novembra 1918, nikada neće izbledeti u istoriji Novog Sada, jer smo tada dobili slobodu i mir koji su skupo plaćeni, životima naših predaka“, dodao je gradonačelnik.

Predsednik Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine Goran Maksimović istakao je da je „te davne 1918. godine, trajno je promenjena istorija grada“, i da su „ponosni na to što su potomci ljudi koji su to omogućili“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari