Pomagala u paljenju kuće novinara Jovanovića, pa se nagodila s Tužilaštvom 1Foto: Donacije.rs

U Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu za Radio Slobodna Evropa (RSE) je potvrđeno da je okrivljena za pomaganje u podmetanju požara u kući Milana Jovanovića, novinara portala „Žig Info“, priznala krivicu i da je sa njom zaključen sporazum o priznanju krivičnog dela.

„Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je sporazum o priznanju krivičnog dela sa okrivljenom B.Š.C. zbog krivičnog dela Izazivanje opšte opasnosti iz čl. 278 st. 1 KZ u vezi čl. 35 KZ, koji sporazum je prihvatio Drugi osnovni sud u Beogradu“, navodi se u pisanoj izjavi Drugog osnovnog javnog tužilaštva za Radio Slobodnu Evropu.

Dodaje se da je, na osnovu sporazuma, osuđena na kaznu kućnog zatvora uz elektronski nadzor u trajanju od šest meseci i na novčanu kaznu od 50.000 dinara (oko 420 evra).

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je u nedelju 23. decembra da je, pod sumnjom da su učestvovali u paljenju kuće novinara Milana Jovanovića u beogradskoj opštini Grocka, u noći između 11. i 12. decembra, policija privela tri osobe. Tada su saopšteni njihovi incijali – A. M. (25) i B. S. C. (37), kojima se na teret stavlja da su zapalili kuću, kao i I. N. (41), za koga se sumnja da ih je angažovao da to urade. Svi uhapšeni su iz Grocke.

Udruženje novinara Srbije (UNS) tada je saopštilo imena troje uhapšenih zbog paljenja kuće novinara portala Žig info i navelo da vlasniku tog portala, Željku Matorčeviću, nisu poznati ljudi koji su uhapšeni, kao i da je rekao da nikada nisu pisali o njima.

U saopštenju UNS-a se navodi da su „u izvorima bliskim istrazi“ saznali da su uhapšeni Aleksandar Marinković koji se sumnjiči za izvršenje dela, Bojana Cvetković – Šijacki za saučesništvo, a Igor Novaković kao organizator.

Direktor policije Srbije Vladimir Rebić izjavio je u utorak za Radio televiziju Srbije da se istraga sada vodi ka utvrđivanju „nalogodavaca i motiva“ i istakao da se policija ne zadovoljava samo procesuiranjem izvršilaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.