Na Češko-Slovačkom vojnom groblju u kragujevačkim Šumaricama, juče, u podne, organizovana je tradicionalna Srpsko – slovačka komemorativna manifestacija, kojoj su, pored ostalih, prisustvovali predstavnici ministarstava odbrane i rada i socijalne politike Vlade Srbije, ambasador Slovačke u Beogradu Jan Varšo sa saradnicima, te čelnici ovdašnje gradske uprave.


Komemorativnom manifestacijom na Češko-Slovačkom groblju u Šumaricama evocirane su uspomene i odata pošta pripadnicima 71. austrougarskog trenčinskog pešadijskog puka, koji su ovde streljani 21. juna 1918. godine. Pripadnici 71. austrougarskog trenčinskog pešadijskog puka prethodno su iz Rusije prebačeni u Kragujevac, gde su se, još uvek pod snažnim uticajem ruske Oktobarske revolucije, pobunili protiv svojih starešina Nemaca i Mađara. Pobuna je ugušena, a preki vojni sud osudio je 44 vojnika tog puka slovačke nacionalnosti, koji su 21. juna 1918. streljani na Stanovljanskom polju u Kragujevcu.

Inicijativa za podizanje spomen-kompleksa streljanim slovačkim vojnicima pokrenuta je 1924. Spomen-kompleks je svečano otvoren 28. septembra 1928, čemu su prisustvovali najviši zvaničnici Kraljevine Jugoslavije i Čehoslovačke republike. O pobuni i stradanju slovačkih vojnika, tom prilikom, govorio je i profesor kragujevačke Učiteljske škole Miloje Pavlović, koji je i sam tragično stradao u Šumaricama, gde su ga, 21. oktobra 1941. zajedno sa grupom kragujevačkih đaka, streljali vojnici nemačkog okupatora. Za Pavlovića se, podsetimo, vezuje ona čuvena poruka Nemcima u Šumaricama: „Pucajte, ja i sada držim čas“…

Gosti iz Slovačke juče su u Šumaricama položili vence i kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari