Pomenom žrtvama koji je služio Patrijarh Porfirije, počeo skup povodom 25 godina od NATO agresije 1Foto: FoNet/SPC

Pomenom žrtvama koji je služio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije sa sveštenstvom, počela je ceremonija obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO agresiji koja se ove godine održava na Trgu Topličkih junaka u Prokuplju.

Nakon molitve Patrijarh je rekao da su se građani „u ovaj zavetni dan“ okupili da molitvom posvedoče opredeljenje da budu na strani ljubavi, mira, istine i nevinih.

Ova je zemlja, kako je rekao, pre 25 godina prpetvorena u svetsku pozornicu i potvrdila se istina kako je čovek velik samo kad je čovek, te da je on srećan i kao Srbin i kao sveštenik jer nikakav ultimatum nije pokolebao njegov narod da odustane od ljubavi i boga.

„Zar i mala Milica Rakić i Topličanin Boban Nedeljković i 11 vojnika postradalih u kasarni u Kuršumliji nisu stajali na strani Avelja kao nevine žrtve a njihovi likvidatori na kainovskoj strani mržnje“, rekao je Porfirije.

Patrijarh je dodao da opredeliti se za Hrista znači stati uz svakog nevinog stradalnika, bez obzira na veru i boju kože.

„I pored činjenice da smo izgubili najmilije, glavni osećaj nam nije neutešna žalost i nenadoknadiv gubitak već saznanje da smo imali najdostojnije među nama“, rekao je patrijarh u Prokuplju na skupu povodom 25 godina od NATO agresije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari