Grad Niš, mnogo puta osvajan i oslobađan u brojnim ratovima i bitkama, ovih dana obeležava dva Dana oslobođenja. Predstavnici gradske vlasti juče su položili vence na spomenik vojvodi Petru Bojoviću povodom Dana oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu.

To isto učiniće već sutra povodom 65.godišnjice oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu, kada će vence, po dugogodišnjoj inerciji, položiti na obeležje iz prethodnog svetskog sukoba, Spomenik oslobodiocima u Prvom svetskom ratu.

Dan oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu obeležava se povodom 12. oktobra 1918. godine, kada je grad oslobodila srpsko-francuska vojska pod komandom vojvode Petra Bojovića. Vojvoda Bojović je u aprilu te godine postavljen za komandanta Prve armije, koja je posle proboja Solunskog fronta zauzela Veles i Ovče polje, kod Kumanova razoružala Bugare, te produžila gonjenje brojčano jače nemačke Druge armije i razbila je južno od Niša bez pomoći drugih saveznika, koji su zaostali 200 kilometara.

Oslobođenje Niša nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu se, pak, dogodilo 14. oktobra 1945. godine, posle velikih borbi u kojima je uništena sedma brdska divizija „Princ Eugen“. Tim povodom venci se polažu na Spomenik oslobodiocima u Prvom svetskom ratu, značajnom delu vajara Antona Augustinčića. Spomenik je otkriven 28. juna 1937. godine u prisustvu kneza Pavla i predsednika kraljevske vlade Milana Stojadinovića. Domaćin svečanosti bio je tadašnji ministar, a kasnije i predsednik jugoslovenske vlade, Nišlija Dragiša Cvetković. Otkrivanju spomenika prethodilo je „krštenje“ novih aviona niškog Aerokluba, kojima je „kumovao“ Dragiša Cvetković razbijanjem flaše šampanjca o motor aviona.

U gradskoj upravi kažu da se venci povodom 14. oktobra, Dana oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu, polažu na spomenik posvećen prethodnom svetskom sukobu „po tradiciji“, koja je ovom spomeniku dala značaj istorijskog obeležja posvećenog svim oslobodiocima. Do kraja devedesetih, inače, 14. oktobar bio je najvažniji gradski praznik. Od tada to postaje 11. januar, kada je Niš 1878. godine oslobođen od Turaka.

http://www.infobiro.tv/player/dshPlayer.swf

Niš, polaganje venaca na spomenik vojvodi Petru Bojoviću povodom obeležavanja godišnjice oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari