Na inicijativu predsednika opštine Pirot mr Vladana Vasića, iz budžetske rezerve Opštine biće izdvojeno 800.000 dinara na ime pomoći parovima bez dece koji pokušavaju da vantelesnom oplodnjom dođu do potomstva. Pirotska opština spada u red opština u Srbiji sa negativnim prirodnim priraštajem.

Na inicijativu predsednika opštine Pirot mr Vladana Vasića, iz budžetske rezerve Opštine biće izdvojeno 800.000 dinara na ime pomoći parovima bez dece koji pokušavaju da vantelesnom oplodnjom dođu do potomstva. Pirotska opština spada u red opština u Srbiji sa negativnim prirodnim priraštajem. Prošle godine rođene su 663 bebe, što je za 80 manje nego 2005. Dosad se Odeljenju za društvenu brigu o deci opštine prijavilo 28 parova, a prioritet će imati parovi koji nameravaju da veštačku oplodnju urade do kraja ove godine. Pet parova je već dobilo po 80.000 dinara i oni su već posetili neku od klinika za vantelesnu oplodnju. Ostalih pet parova će isti iznos para dobiti do kraja godine. Vantelesna oplodnja inače košta od 3.500 do 4.000 evra.
Predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić kaže da je Pirot jedini grad u Srbiji koji u svom budžetu predviđa sredstva za pomoć deci i kroz Lokalni plan akcije za decu.
– Želimo da ljudima koji su finansijski i psihički iscrpljeni pomognemo na ovaj način da reše svoj problem. Voleli bismo da se neko dete i rodi – kaže Vasić, dodajući da su se na ovaj korak odlučili zbog višegodišnjeg negativnog prirodnog priraštaja.
U Srbiji oko 200.000 parova ima problem sa plodnošću. Programom vantelesne oplodnje koji finansira Zavod za zdravstveno osiguranje , obuhvaćeno je 1.000 parova u Srbiji.
– Pošto ima puno parova bez dece, među njima i u Pirotu, pokrenuli smo inicijativu kad smo pirotskoj bolnici poklonili skener. Potom su kod mene dolazili mnogi ljudi tražeći pomoć. Odredili smo stručno lice koje je s njima razgovaralo i tražilo određenu dokumentaciju. Sproveli smo proceduru i to ćemo realizovati do kraja godine. Nadam se da će ova naša akcija biti nastavljeni i iduće godine – kaže Vasić.
Šef Odeljenja za društvenu brigu o deci Opštine Slavica Stanisavljević kaže da je tokom razgovora čula da su mnogi godinama išli od lekara do lekara u pokušaju da reše svoj problem.
– Nekih posebnih kriterijuma za dodelu para nema, osim da svi koji dobiju ova sredstva u toku ove godine treba da počnu s terapijama i da osim ovog , drugi način da dođu do potomstva ne postoji – kaže Stanisavljevićeva, dodajući da je pomoć Opštine značajna jer iznosi trećinu ukupnih sredstava potrebnih za vantelesnu oplodnju. Jedan od mladih bračnih parova koji je pristao da priča za novine godinama pokušava da dođe do potomstva. Supružnici kažu da je ovo za njih značajna vest i pomoć.
– Bili smo na nekoliko klinika u zemlji, išli na raznorazne preglede i potrošili mnogo novca, ali nije bilo uspeha. Nadamo se da će posle ovog tretmana i nas ogrejati sunce i da ćemo dočekati taj trenutak da postanemo roditelji – kažu oni, zadovoljni što je opština odrešila kesu i što na ovakav način stimuliše povećanje nataliteta u opštini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari