Pomor ribe u Toplici verovatno izazavala neka hemijska supstanca 1Foto: Bojana Tamindzija (Arhiva)

Veliki pomor ribe u Toplici nadomak Prokuplja najverovatnije je izazavala neka hemijska supstanca koja je ljudskim nemarom dospela u reku, kazao je danas agenciji Beta predsednik Udruženja sportskih ribolovaca „Bistro“ iz Prokuplja Srđan Radosavljević.

Prema njegovim rečima ribolovci koji su juče primetili da veća količina uginule ribe puta na površini Toplice odmah su alarmirali inspekcijske službe i Ribočuvarska službu „Južna Morava 2“ u čijoj nadležnosti je i Toplica.

„Šef ribočuvarske službe Ninoslav Milenković odmah je izašao na teren i kontaktirao nadležne u fabrici ŠIK ‘Kopaonik’ i drugim manjim fabrikama uzvodno uz Toplicu, jer se pretpostavlja da je riba otrovana u okolini Kuršumlije“, kazao je Radosavljević.

Dodao je da je „sreća što je u međuvremenu pala velika kiša što je razblažilo hemikaliju i sprečilo veći pomor ribe“.

On je kazao da su inspekcijske službe uzorkovale vodu i da će se posle analiza sa preciznošću moći da kaže ko je ovog puta izazavao pomor ribe u reci Toplici.

Takođe je upozorio sportske ribolovce da se u narednih nekoliko dana uzdrže od ribolova, ili da upecanu ribu vraćaju u vodu pošto one sada nisu dobre za ishranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari