Pomor smuđa u Krivaji 1Smuđ Foto: Youtube/Printscreen

Na reci Krivaja, na dva km od ušća reke u kanal DTD pre dva dana došlo je do uginuća 340 kilograma smuđeva, ribe koja se tretira kao najosetljivija vrsta. 

Odmah po prijavi građana, JVP „Vode Vojvodine“, zajedno sa nadležnim inspekcijskim službama, izašli su na teren, uzeliuzorke vode i odneli ih na analizu u akreditovanu laboratoriju Departmana za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, saopštile su „Vode Vojvodine“.

Ribočuvarska služba uz prisustvo inspektora za ribarstvo pokupila je svu uginulu ribu i odnela je u kafileriju na spaljivanje.

Rezultati su pokazali da nije bilo hemijskog zagađenja vode, već je uginuće ribe

prouzrokovano, pre svega, izuzetno niskom količinom kiseonika u vodi, 0,4 miligama po litru i zbog pregrevanja vode u reci do 31,2 stepena Celzijusa.

U trenutku događaja vodostaj nizvodno od ustave bio je za 80 cm viši od minimalnog radnog nivoa. U skladu sa Pravilnikom o održavanju vodnog režima HS DTD preduzete su sve neophodne mere, otvorena je ustava Feketić 1, dok je proticaj vode preko ustave na Kucuri podignut na maksimalni nivo. Ovim merama obezbeđen je dovoljan protok sveže vode u kanal, a ujedno i porast sadržaja kiseonika u vodi. Trenutno se održava projektovani nivo vode koji  je sada oko 1 metar iznad granice od radnog nivoa na nizvodnom delu od ustave Feketić 1.

Ovo je samo privremeno rešenje jer ustava na Feketiću ne može biti dugo otvorena jer može dovesti u pitanje navodnjavanje poljoprivrednih imanja uzvodno od ustave.

Zahvaljujući razumevanju Vlade Republike Srbije koja će preko Abu Dabi fonda obezbediti dodatna sredstva, JVP „Vode Vojvodine“ će ove godine ući u rešavanje ovog višedecenijskog problema.

Predviđeno je da se izgradi brana i crpna stanica čime bi se spojila Krivaja sa kanalom DTD i omogućilo upumpavanje vode iz kanala u reku.

Izgradnjom ovog sistema obezbedilo bi se navodnjavanje ukupne  površine od oko 6.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, a održavanjem nivoa vode iznad biološkog minimuma doći će do očuvanja ribljeg fonda na ovom lokalitetu, navode „Vode Vojvodine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari