Vaspitačica posle operacije kičme nije dobila lakše radno mesto: Vrtić u Subotici joj ponudio i raskid ugovora o radu 1Foto: Pixabay/Marimari1101

Jovanka Kovačević (51) iz Subotice, medicinska sestra – vaspitač, imala je operaciju kičme u januaru 2022. godine, zbog čega je u Predškolskoj ustanovi  “Naša radost”, gde je zaposlena na neodređeno vreme na radnom mestu u jaslenoj grupi, tražila na osnovu mišljenja lekara premeštaj na lakše radno mesto sa starijom decom. To je ona uspela da dobije, ali pod uslovom, kako tvrdi, da poslodavac sa njom raskine ugovor o radu na neodređeno vreme i da ona potpiše na određeno.

Kako dodaje naša sagovornica, ona je tu ponudu odbila i vraćena je u jaslenu grupu. Od tog trenutka kreće njena nova realnost, odlazi kod lekara na preglede i mišljenja ne bi li pokazala poslodavcu da nije sposobna da podigne dete zbog svog zdravstvenog stanja.

“Radila sam u jaslama i iskočio mi je disk na kičmi. Podigla sam jedno jako teško dete zbog čega sam zadobila tu povredu, koje u početku nisam bila svesna. Trpela sam bolove danima, dok nije došlo do toga da ne mogu uopšte da podignem ruku”, objašnjava Kovačević zbog čega je operisala kičmu.

Nakon postoperativnog oporavka, Kovačević je trebalo da se vrati na posao, te je u martu 2022. godine podnela molbu Predškolskoj ustanovi “Naša radost”, zatraživši premeštaj sa tog radnog mesta na radno mesto vaspitača da bi radila u grupi sa starijom decom, obrazloživši da zbog operacije kičme ne sme da diže ništa teže od tri kilograma.

U molbi, u koju je Danas imao uvid, stoji da premeštaj dobija od 1. septembra sledeće radne (školske) godine, što se i dogodilo potvrđuje Kovačević, dodajući da je do tada radila u jaslenoj grupi u vrtiću “Lastavica”.

“Radila sam mesec i po dana u starijoj grupi i meni je stvarno tamo bilo predivno. To su deca koja su samostalna, sami idu u toalet, sami jedu, sami sve rade i vaše je da ih spremate za školu ili da radite neke aktivnosti sa njima, tu nema podizanja”, kaže Kovačević.

Međutim, Kovačević je na radnom mestu vaspitača radila sa rešenjem medicinske sestre-vaspitača. Nakon nekoliko dana, kako tvrdi, joj je ponuđeno da potpiše ugovor na određeno vreme.

“Ja sam 1. septembra dobila premeštaj u vrtić ‘Mak Đerđ’ sa starijom grupom, radila sam mesec i po dana, ali posle pet dana zvali su me iz Uprave rekavši da je poručio tehnički direktor Veljko Vojnić da mogu da radim u toj grupi samo ako pređem sa stalnog radnog odnosa na određeno”, objašnjava problem naša sagovornica.

Kako dodaje, ona na to nije pristala, nakon čega je usledio još jedan poziv, koji je, takođe, odbila.

“Ponovo su me zvali da dođem u Upravu da preuzmem ugovor na određeno vreme, ali sam odbila. Sada mi je krivo što sam to uradila jer iz Uprave negiraju da je tako bilo, a ja nemam dokument kod sebe”, kaže Kovačević.

Posle nekoliko dana, Kovačević navodi da je ponovo dobila poziv iz Predškolske ustanove da dođe i potpiše novi ugovor, nakon čega je premeštena u vrtić “Delfin” u Stari Žednik u jaslenu grupu.

“Ja sam nakon toga otišla na vanredni lekarski pregled, gde su utvrdili da nisam sposobna da radim kao medicinska sestra-vaspitač, a da sam sposobna da radim kao vaspitač sa starijom decom, to sam predala u firmu, ali su to naravno ignorisali”, tvrdi Kovačević, koja je ovaj dokument iz oktobra 2022. godine priložila Danasu na uvid.

Ona dodaje da se posle toga i ponude da sa stalnog radnog odnosa pređe na određeno vreme obratila direktoru Predškolske ustanove “Naša radost” Nebojši Markezu, ali da nije naišla na razumevanje.

“Markez me je primio i, prvi put kada sam donela papir o zlostavljanju koji sam napisala zbog ponude da potpišem ugovor na određeno vreme, rekao mi je: ‘Pa vi ste sada meni napravili problem’, ja sam mu odgovorila da nisam”, kaže Kovačević.

Kovačević se potom, kako navodi, obratila i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, nakon čega, kaže, da je usledila i inspekcijska kontrola u “Našoj radosti”.

“Inspekciji su rekli da sam tražila usmeno premeštaj, da nisam ni tražila pismeno, a ja imam papir, gde sam u martu napisala za premeštaj i stavila svoju otpusnu listu”, kaže Kovačević, koja je priložila i ovu dokumentaciju Danasu na uvid.

“Onda su inspekciji rekli kako se nisam prijavila za konkurs za vaspitača, ali nisam mogla da se prijavim jer na konkurs je glasilo da se primaju radnici za stalni radni odnos, a ja sam već u stalnom radnom odnosu”, dodaje.

Kovačević je tada, kako kaže, inspektor rada naložio da uradi lekarski pregled u Bačkoj Topoli, dok se prvog dana, kada je otišla da radi u vrtić u Starom Žedniku, povredila na poslu previjajući dete.

“Bila sam četiri meseca na bolovanju, gde su svi doktori se složili sa tim da ne smem raditi u jaslicama. Nakon par dana dobila sam uput za vanredni lekarski i ja sam otišla u Bačku Topolu, a nalaz sam dobila istog dana”, kaže Kovačević, prilažući i ovaj dokument Danasu na uvid koji datira iz februara ove godine.

Međutim, kada ga je odnela u Predškolsku ustanovu, naša sagovornica dodaje da joj je obrazloženo da ustanova više nema ugovor sa Domom zdravlja u Bačkoj Topoli.

“Mene niko nije obavestio, niti je pisalo gde idem na lekarski, a ja sam se vodila sa tim šta je inspektor napisao. Zatim sam dobila nov uput za privatnu kliniku u Subotici. Otišla sam 1. marta ove godine na lekarski koji sam isti dan završila i rekli su da će biti gotov sutra”, kaže Kovačević.

Međutim, kako tvrdi naša sagovornica, lekarski je dostavljen Predškolskoj ustanovi “Naša radost” 7. marta, a u njemu je navedeno da je sposobna uz ograničenje za rad na radnom mestu medicinska sestra, a da nije sposobna za rad kao vaspitač.

“Ja nisam medicinska sestra, nisam zdravstveni radnik, ja sam radnik predškolske ustanove. Medicinska sestra-vaspitač i medicinska sestra nisu isto”, kaže Kovačević, priloživši i ovaj dokument Danasu na uvid.

“Pozvala sam 7. marta tu privatnu kliniku, gde je sestra rekla, zvali su vaši iz Uprave da se dogovore sa doktoricom oko vašeg radnog mesta. To mi je izazvalo sumnju da je neko izvršio pritisak na doktoricu da ona napiše to što je napisala, jer to je totalno kontradiktorno. Da neko može da radi teže radno mesto, a ne može na lakšem”, izrazila je sumnju Kovačević.

Posle ovoga, Kovačević se ponovo obratila direktoru Nebojši Markezu da bi objasnila kontradiktornost u poslednjem lekarskom izveštaju i još jednom zatražila da je vrate na radno mesto vaspitača koje je dobila u septembru prošle godine, na šta kaže da je direktor rekao da će u roku od dva dana o njenoj situaciji raspravljati na kolegijumu.

Međutim, naša sagovornica kaže da do danas nije dobila povratnu informaciju šta će se sa njom dešavati, a u međuvremenu je na bolovanju.

“Pijem lekove protiv anksioznosti jer sam posle tog poslednjeg lekarskog izveštaja dobila panične napade. Znate šta, idete kod male dece koja puze, ne daj Bože da vam ispadnu iz ruke. To je sve od stresa i ovo je za mene stresno, ovo se ne dešava od juče, ova borba sa mnom se dešava od prošle godine”, kaže Kovačević.

Obrazlažući koji su joj dalji koraci, naša sagovornica kaže:

“Ići ću kod advokata, pa ću videti šta dalje. Raspitivala sam se, ima tu ekspertize, sudsko veštačenje, gde sudski veštak veštači moje zdravstveno stanje i to je procedura koja je dugačka, ali bez obzira na sve, neću stati”, poručuje Jovanka Kovačević.

Sa druge strane, tehnički direktor Predškolske ustanove “Naša radost” Veljko Vojnić demantovao je za Danas da je, kako je Jovanka Kovačević rekla, ponudio da sa stalnog radnog odnosa pređe na određeno vreme.

“Ništa njoj nije nikada ponuđeno. To su izmišljotine. Nisam zato ni zadužen da joj ja ponudim, niti sam bilo kome bilo šta u firmi ponudio. Ne bavim se tim poslovima”, kaže Vojnić.

Kako je objasnio, kao tehnički direktor Predškolske ustanove “Naša radost” brine o bezbednosti, ishrani i sigurnosti dece, kao i da ustanova ima dovoljno sredstava za rad, a da se u vaspitno-obrazovni rad, raspoređivanje vaspitača, programe i metodologiju rada vaspitača nikada nije mešao, niti su u njegovoj nadležnosti.

“Za to je isključivo nadležan direktor Nebojša Markez i to je delatnost njegovih saradnika i pomoćnika direktora”, naglašava Vojnić, dodajući da Predškolska ustanova radi i donosi sve odluke u skladu sa zakonom.

Povodom navoda koje je Jovanka Kovačević iznela, Danas je tri dana zaredom, od utorka do četvrtka prošle nedelje, zvao i Predškolsku ustanovu “Naša radost” kako bi ove informacije proverio sa direktorom Nebojšom Markezom, ali i pored toga što je svakog puta uredno ostavljen broj telefona na koji može da se javi, direktor nije uzvratio poziv.

Nakon toga, Danas je direktoru Nebojši Markezu poslao u četvrtak pitanja u vezi sa ovim slučajem na njegov imejl koji je naveden na zvaničnom sajtu Predškolske ustanove “Naša radost”, a odgovore nismo dobili do objavljivanja ovog teksta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari