Vlada Srbije poništila je konkurs za finansiranje novog ciklusa naučnoistraživačkih projekata, izjavio je ministar prosvete i nauke Srđan Verbić. On je na konferenciji za novinare rekao da će do raspisivanja novog konkursa na snazi biti privremeno finansiranje, te da naučnici ne treba da strahuju za svoje plate. Verbić je kazao da on lično preuzima odgovornost za neuspeh konkursa i da je spreman da ponudi premijeru svoju ostavku kao moralni čin, ali da ne zna koliko to ima smisla, s obzirom da je vlada u tehničkom mandatu.

On nije želeo da odgovori na pitanje novinara kako su glasali članovi vlade, napominjući da je on bio protiv obaranja konkursa na kojem je njegov tim radio dve godine.

Verbić je naveo da će njegov tim već u ponedeljak započeti konsultacije sa svim relevantnim institucijama i da će pripremiti materijal za narednu vladu, ali da on neće biti raspisan dok se ne formira novi saziv Nacionalnog saveta za nauku. Precizirao je da novi konkurs mora konceptualno da se promeni, jer je očigledno da izmene postojećeg ne mogu doneti ništa novo u kvalitativnom smislu.

– Jasno je da sa postojećim budžetom ne možemo da očuvamo plate zaposlenih i da istovremeno podignemo kvalitet nauke, tako što ćemo insistirati na kompetitivnosti, ali bez oštrijih uslova nauka ne može da napreduje. Ko god bude radio sledeći konkurs mora da ima veći novčani fond – istakao je Verbić.

Prema njegovim rečima, na vladi je rečeno da je rešenje u tome da se otvori još neki konkurs i da se nauka finansira različito u oblastima koje su kompetitivne i onima koje ne mogu da dostignu visok međunarodni nivo. Projekti iz ovih oblasti bi trebalo da budu finansirani iz budžeta drugih ministarstava.

Ministarstvo prosvete je 12. aprila raspisalo konkurs za novi ciklus naučnoistraživačkih projekata, a do juče je pristiglo više od 800 prijava. Zasad nije poznato u kom roku će novi konkurs biti raspisan.

Besplatni udžbenici socijalno ugroženim đacima

Beograd – Besplatne udžbenike za narednu školsku godinu dobiće učenici svih razreda osnovne škole koji primaju socijalnu pomoć, izjavio je za Danas ministar prosvete Srđan Verbić.

To će biti predlog Ministarstva prosvete o kojem treba da se izjasni Vlada Srbije, pre nego što škole i roditelji budu obaveštene o proceduri prijave za besplatne udžbenike. Prema gruboj proceni, na besplatne knjige moći će da računa oko 40.000 osnovaca, a komisija Ministarstva će odrediti za koje predmete će oni dobiti udžbeničke komplete. Očekuje se da vlada usvoji odluku o dodeli besplatnih udžbenika u naredne dve nedelje.

Ministarstvo prosvete juče je objavilo katalog udžbenika koji će se u školama koristiti od školske 2016-17. do 2018-19. godine, kao i linkove preko kojih se može videti za koje izdavače su se škole opredelile.

V. A.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari