Poništenje privatizacije RTK do kraja nedelje 1

Ministarstvo privrede juče je obavestilo Sindikat i zaposlene u radoio televiziji Kragujevac da su vlasniku te medijske kuće Radoici Milosavljeviću oduzete bankar ske gar ancije, od 150.000 evr a, koliko je bio obavezan da investira u RTK, te da je istekao rok za uplatu nove garancije.

Ovim su se, ističu u indikatu UGS „Nezavisnost“ u RTK, stekli uslovi za definitivno pponištenje privatizacije te medijske kuće. Privatizacija RTK će, prenose sindikalci poslednju informacijiu iz Ministarstva privrede, biti poništena do kraja ove sedmice.

Šta će se docnije dešavati, još uvek je nepoznanica, pošto je, kad je RTK u pitanju, na delukolizija akona o privatizaciji zakona o javnom informisanju. Prema prvom, naime, imovina i kapital firme čija je privatizacija poništena postaju vlasništvo države, dok Zakon o javnom informisanju ne dozvoljava prisustvo države u medijima.

Zasposleni u RTK očekuju da će njihova medijska kuća nakon poništenja kupor odajnog ugovora sa Radoicom Milosavljeviće, ipak biti podržavljena, i da će ubrzo pot om biti pokrenut postupak njene ponovne privatizacije. Ističu s tim u vezi da od države očekuju da što pre reši status RTK, tim pre što zaposleni koji već osam meseci nisu primili ni „cvonjka“, više i bukvalno nemaju od čega da žive.

– Krajem prošle godine tražili smo od Ministarstva za rad, zapošljavaje i socijalnu politiku da zaposenima u RTK dodeli solidarnu pomoć.Iz tog ministarsva do sada nije nam stigao nikakav odgovor, tako da sada apelujemo na nadležne u Ministarstvu privrede da što pre pokrenu postupak nove privatizacije, kako bi oni zaposleni koji žele da nastave da rade u toj medijskoj kući napokon ponovo počeli da rade i primaju plate, kaže za naš list predsednik ogranka UGS “Nezavisnost“ u RTK Goran Antonijević.

Podsetimo da su zaposeni u RTK već mesecima u štrajku, a da su emitovanje televizijskog programa obustavili još sredinom decembra. Vozni park i deo opreme za proizvodnju i emitovanje televizijskog i radio programa izvršitelji su rasprodali krajem prošle godine, čime je obezbedej novac za isplatu dela zaostalih zarada onim radnicima RTK koji su to pravo ostarili na sudu. Većina preostale pokretne imovine te medijske kuće popisana je i čeka novu licitaciju.

Sindikat i zaposleni u RTK za poslovno-finansijsku agoniju te medijske kuće optužujU i aktuelno rukovodstvo Kragujevca, koje već dve godine ne raspisuje konkurse za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa i značaja, usled čega su na ivicu opstanka dovedeni i ostali mediji u centru Šumadije,kojem sve ozbiljnije preti totalni medijski mrak.

Jubilej RTK

Na jučerašnji dan sada već daleke 1969. počeo je sa radom Radio Kragujevac, kojem je u jesen 1996. pridodata i novoformirana Televizija Kragujevac. U minule dve decenije Radio televizija Kragujevac je sa dva danonoćna radio i dvadesetčetvoročasovnim televizijskim programom bio najveći i najznačajniji elektronski medij južno od Save i Dunava.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.