Ponovo bojkot takmičenja iz biologije 1Foto: FoNet

Nastavnici iz nekih osnovnih škola odlučili su da bojkotuju predstojeće opštinsko takmičenje iz biologije, nezadovoljni propozicijama koje su, kako navode, drugačije od ostalih predmeta i stavljaju biologiju u diskriminišući položaj.

Bojkot takmičenja proglasio je Aktiv nastavnika biologije iz Užica, nastavnici iz zemunskih osnovnih škola, a takva najava stigla je i iz Smedereva i još nekih gradova u Vojvodini.

Ovo je druga godina kako deo škola bojkotuje takmičenje zbog odluke Srpskog biološkog društva o dodeli diploma najuspešnijim učenicima. Iako je u međuvremenu pravilnik promenjen i uvedene su dodatne nagrade, pojedini nastavnici smatraju da su te izmene kozmetičke, da se suštinski ništa nije promenilo i da je odnos prema đacima koji se takmiče iz biologije i dalje degradirajući.

Prošle godine ključni razlog za bojkot je bila odluka da diplome dobiju samo učenici koji su osvojili prvo, drugo i treće mesto dok je ranije postojala skala koja je propisivala u kom opsegu osvojenih poena učenik može da osvoji neko od prva tri mesta. Nakon negodovanja velikog broja nastavnika pravilnik i propozicije su promenjeni, tako što su ubačene dodatne nagrade, ali se nije odustalo od namere da diplome za prvo, drugo i treće mesto dobiju isključivo učenici koji na osnovu apsolutnog broja poena budu prvi, drugi i treći na rang-listi.

– Time su direktno oštećeni učenici koji učestvuju na takmičenju iz biologije, jer će diplome ostvariti samo prvo troje na listi bez obzira na broj osvojenih bodova. Plasman za naredni nivo takmičenja ostvaruje i 20 odsto učenika, ali dobijaju diplomu za izuzetno, odlično ili vrlo dobro postignuće na opštinskom i okružnom takmičenju iz biologije. Ove diplome se ne mogu upotrebiti kao dokaz za Vukovu diplomu, đaka generacije, bodove za upis u srednje škole, stipendije… jer ih pravilnici ne prepoznaju – objašnjava za Danas Mileva Rogić, predsednica užičkog Aktiva nastavnika biologije.

Ona dodaje da su nastavnici nezadovoljni i zbog toga što se na viši rang takmičenja plasira prvo troje bez obzira na broj poena, pa se dešava da đaci iz nekih opština diplomu za prvo mesto dobiju sa osvojenih 50 poena, dok u drugim sa 90 i više bodova ostaju bez ičega. Nastavnici užičkog aktiva poručuju da kriterijumi ne treba da se prilagođavaju takmičarima nego takmičari kriterijumima.

– Smatramo da se mora odrediti broj bodova za određeno mesto, ako je 71 bod premalo, neka se podigne prag – kaže Rogić i poručuje da će odluka o bojkotu takmičenja biti na snazi dok SBD ne promeni propozicije i uskladi ih sa propozicijama u ostalim predmetima.

U Srpskom biološkom društvu Danasu je rečeno da nisu dobili nijedno zvanično obaveštenje o bojkotu, te da će tačan broj škola koje su učestvovale znati po završetku opštinskog takmičenja.

Miroslav Živić, predsednik SBD, poručuje da su otvoreni za sve sugestije nastavnika, da će predstojeća takmičenja biti prilika za razgovor i usaglašavanje stavova o promenama u pravilniku, te da će nastavnici biti dodatno uključeni u donošenje propozicija. Komentarišući nezadovoljstvo zbog nagrađivanja, Živić kaže da su već sada u izmenama pravilnika o organizaciji takmičenja izašli u susret nastavnicima koji su imali primedbe na to što diplome dobija mali broj đaka.

– Diplome su najmanje problem, to je tehničko pitanje i verujem da ćemo do narednog takmičenja naći rešenje. Što se tiče načina bodovanja, mislim da tu ne postoji zajednički stav već zavisi od interesa pojedinih nastavnika i o tome ćemo takođe razgovarati. Očekujemo da nam se nastavnici obrate organizovano, preko aktiva – ističe Živić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.