Ponovo rade klinike za vantelesnu oplodnju 1Foto: Pixabay/Mylene2401

Klinike koje se bave vantelesnom oplodnjom, a koje su morale da prekinu rad u vreme vanrednog stanja, nastavile su svoje redovne aktivnosti i zakazane intervencije uz preporučene higijensko – epidemiploške mere.

Parovi koji su u procesu lečenja steriliteta, a kojih u našoj zemlji prema procenama ima između 150.000 i 200.000, imaju mogućnost da nastave procedure oko borbe za roditeljstvo.

„Period iza nas je svima bio trežak i neizvestan, ali je najteže ipak bilo pacijentima, koji su morali da sačekaju skoro dva meseca da bismo nastavili terapijske procedure. Treba naglasiti da su neki od pacijenata izgubili veoma dragoceno vreme, što je posebno važno za pacijentikinje preko 40 godina. U Srbiji je inače jedan od najčešćih uzroka bele kuge, upravo odluka parova da se odluče za roditeljstvo u poznijim godinama, što i parovima i lekarima predstavlja prepreku u njihovoj borbi za potomstvo“, izjavio je dr Nebojša Marković, direktor Specijalne bolnice za vantelesnu oplodnju u Leskovcu.

Prema njegovim rečima, biće potrebno dotadno vreme kako bi se, nakon sresnog perioda iza nas, ponovo uspostavio mentalni i psohološki mir, što posebno opterećuje pacijente, jer je, kako naglašava, proces VTO za njih izuzetno osetljiv i opterećujući.

Smatra da su podrška i razumevanje države u ovom slučaju veoma važni, i pozdravlja odluku Rebubličkog fonda za zdravstveno osiguranje da se posebna pažnja posveti ženama koje se približavaju starosnoj granici od 42 godine ili su već napunile 42 godine, a koje zbog pandemije nisu mogle na komisiju radi uključivanja u procedure vantelesne oplodnje finansirane od RFZO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari