Povodom Svetog Ilije, Dana opštine Veliko Gradište kada je u ovom gradu na Dunavu veliki, tradicionalni vašar, održana je svečana sednica Skupštine opštine. Među brojnim gostima i nagrađenima povodom praznika, prisustvovali su predstavnici opštine Nova Moldava i okruga Karaš Sebeš u susednoj Rumuniji. Prisutne su pozdravili predsednica Skupštine, Branislavka Šulović i predsednik opštine Dragan Milić koji se i obratio prisutnima. – Kada analiziramo proteklu godinu možemo da kažemo da su je karakterisali sve izraženija kriza i sve veći problemi građana koji nisu mimoišli ni našu sredinu.

Pomeniću fabriku ulja „Dunavku“, „Asprom“, „Čelik“, JKP „Standard“ i od ranije neka druga preduzeća koja su u izuzetno velikim problemima u stečaju ili nekim drugim izraženim problemima. To nas je opredelilo da se u ovom periodu više bavimo pokušajima da se spase ono što se može u privredi pa vodimo nekoliko intezivnih razgovora sa pojedinim investitorima oko otvaranja novih pogona ili nastavljanja da obavljaju svoju delatnost, a sve u cilju očuvanja i otvaranja novih radnih mesta.

Od turizma ovde trenutno živi trenutno preko 500 ljudi. Ovde valja napomenuti da i pored svega što nas prati, postajemo vrlo prepoznatnjiva sredina i turistička destinacija, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Mogu sa velikim zadovoljstvom da kažem da je pri kraju prošle godine otvoren novi hotel sa kongresnom dvoranom, novi akva park i aktiviran najlepši turistički brod na Dunavu, koji su veoma značajni turistički objekti i gde je investicija bila blizu 10 miliona evra. Posebno treba istaći da smo imali turiste i tokom jeseni, zime i proleća a ne samo preko leta kao do sada. Povećan je broj noćenja i to za preko 30 odsto. Pomenuo bih da je završen i veslački centar Srbije i ujedno bih zahvalio veslačkom savezu i Ministarstvu omladine i sporta. U našoj opštini trenutno od turizma živi i radi preko 500 ljudi pa, ako znamo da je kod nas najveća fabrika sa 100 zaposlenih, ovo je vrlo značajan podatak.

Veoma je izražena socijalna komponenta u Budžetu opštine.

Zbog težine situacije opredelili smo se da kao opština učinimo napor i što se tiče budžeta pa smo ga ove godine uradili tako da ima vrlo izraženu socijalnu komponentu. Pored firmarina koje su prepolovljene, urađen je socijalni proogram sa ciljem da se maksimalno pomogne građanima da lakše prevaziđu ovo teško vreme.

Nastavljamo sa kapitalnim investicijama. Uz sve ove teškoće smo se trudili i činili i postigli da uradimo neke kapitalne stvari. Pomenuću uređenje vodoizvorišta, kanalizacija „Majur“, završetak kanalizacije i povezivanje „Belog bagrema“, vodovod Boljetinskog naselja koji je završen ovih dana. Počinje za nekoliko dana asfaltiranje nekoliko gradskih ulica gde su sve predradnje urađene. Počinje izgradnja Balon hale, projekat vodovoda Ostrovo. Uspeli smo da održimo i postojeće objekte uprkos veoma oštroj zimi koja nem je donela dosta neplaniranih tropškova ali za sve ovo što sam nabrojao uloženo je preko 2 miliona evra. Koristim ovu priliku da zahvalim svim ministarstvima i direkcijama iz Republike, koji su pomogli sve ove naše aktivnosti. Takođe smo se trudili da sva javna preduzeća i ustanove kao što su: škole, vrtići, kultura, sport, zdravstvo i drugi normalno rade i funkcionišu. Protekle godine u Dom zdravlja smo uložili preko sedam miliona dinara, gde je kupnjen novi ultrazvuk, sanitetsko vozilo i druga oprema. Mogu da konstatujem da su u svim ovim javnim preduzećima i ustanovama postignuti zapaženi rezultati i ja koristim priliku da zahvalim svim radnicima u ovim oblastima a i mi kao osnivači činimo napore da se razlike koje su ranije bile prisutne između grada i sela smanje i otklone. Ovde bih pomenuo da je dug koji je nastao svim korisnicima budžeta smanjen sa 1,7 miliona evra na oko 400.000 evra, uz dodatna sredstva svim našim mesnim zajednicama gde su one stavljene u funkciju da sami odlučuju o tim sredstvima.

Realizovan je veliki deo onoga što smo predvideli.

Naglašavam da smo i posle sprovedenih izbora napravili takvu ekipu koja može da realizuje sve ono što se planira u opštini. Mislim da možemo da kažemo, a ja to i podvlačom, da su odbornici, članovi veća kao i svi moji saradnici i predsednici mesnih zajednica pokazali veliku odgovornost, svesni stanja u kome se nalazimo i pružili dosta svako u svom delu rada i ja im zahvaljujem na svemu tome. Smatram da imamo prirodne preduslove, koje nam je Bog dao, a to je reka Dunav, reka Pek, Srebrno jezero odnosno „Beli bagrem“, kao i vredne poljoprivredne proizvođaće i privredu koja nije tako loše koncipirana i koju treba pokušati oživeti a sada je na nama kako ćemo dalje.

Zato mislim da smo realizovali veći deo onoga što smo sebi postavili kao cilj a to je da se opet nađemo u vrhu opština u Srbiji, gde smo se nekada nalazili, što po onome šta nudimo invenstitorima po saradnji sa republičkim organima i po pripremi projekata za konkurse za Evropske fondove gde ćemo kao opština da damo doprinos da se republika Srbija što pre nađe u evropskoj porodici. Ja koristim ovu priliku da uputim svim zainteresovanim za ulaganje kapitala da su im vrata naše opštine širom otvorena. Kada sve ovo pokušamo da ocenimo i da kažemo da li smo zadovoljni sa ovim što je urađeno ja lično dajem ocenu – vrlo dobar, jer ja nisam potpuno zadovoljan i nije sve onako kako je u opštini zamišljeno da bude da naš grad i opština izgledaju. I u ovo vreme koje je izuzetno teško, kako ekonomski tako i politički, gde traže reforme u svim sferama društva mislim da moramo da uputimo poziv svima nama da uvažavajući sve ovo o čemu sam govorio pokušamo da pozitivno mislimo, da ostavimo politiku i političke razmirice po strani a ideja vodilja da nam bude razvoj opštine, grada, sela i Srebrnog jezera. U svakom momentu moramo da znamo da mi nemamo drugu opštinu osim Velikog Gradišta i da nemamo rezervno prebivalište i da nam je cilj da naš grad i naša sela budu čista sredina sa zdravom hranom i vodom, uređenim mestima gd eće investitori ulagati svoj kapital, pre svega u turizam i poljoprivredu i gde će gosti koji jednom dođu u Veliko Gradište ponovo da im se vraćaju. Mislim da mi za sve ovo imamo potencijala, da imamo mogućnosti i ljude koji sve ovo mogu da realizuju“.

Nakon obraćanja prisutnima, predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić, uručio je opštiinske nagrade pojedincima i kolektivima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari