"Ponudili me vodom i sokom i pitali odakle mi pravo da vređam predsednika": Petar Đurić o jučerašnjem "ispitivanju" u SBPOK-u 1Foto: Kristina Bondžulić/Danas

Nakon privođenja zbog objave na Tviteru, predsednik udruženja građana „Ćale, ovo je za tebe“ Petar Đurić i njegov advokat Čedomir Stojković, došli su u Palatu pravde kako bi pronašli tužioca koji je izdao naređenje za izvršenje ove akcije.

Kako su objasnili, svrha dolaska na vrata tužiocu jeste demonstriranje načina na koji je sve moglo da se odvije – a to je da se Đurić sam pojavi u Palati pravde nakon upućenog poziva, a ne da bude iznenada priveden u sred grada.

Osim toga, za tužioca su imali i pitanja kao što su – Zbog čega je naredio provođenje a ne uputio poziv? Šta je bilo toliko hitno da se izda takvo naređenje nedeljom uveče?

Ipak, na datoj adresi nisu pronašli tužioca, a Petar Đurić ispričao je kako se sve odvijalo.

“Sinoć oko 18 i 20 časova, presretnut sam od strane troje ljudi u civilu. Jedan se legitimisao, druga dva nisu. Rekli su mi da moram poći sa njima jer tako nalaže tužilac. U tom momentu vadim telefon da snimim, javna lica koja obavljaju javni posao, a jedan od njih mi otima telefon. Dva prijatelja su bila sa mnom, a ja sam pošao sa njima u SBPOK na Adi. Kako su mi objasnili, tu me vode zbog tvita koji se tiče predsednika Srbije“, priseća se Đurić.

Kako je napomenuo, do tog momenta jedini incident koji se odigrao je oduzimanje telefona.

„Onda kreće tortura gde su me ponudili vodom ili sokom, a posle toga i verbalno nasilje rečima : “Gde ti je bio advokat kad si tvitovao? Odakle ti pravo da vređaš predsednika?” i još mnogim drugim“, rekao je Đurić.

On je dodao da mu je tom prilikom naređeno da obriše tvit, ili „inače ne zna šta će se desiti na mestu na kome je priveden (SBPOK)“.

Takođe, objasnio je da njegovog advokata nisu pustili da uđe dok nije kazao da će pozvati medije ako mu ne ustupe prolaz.

“Što se moć Aleksandra Vučića bude smanjivala sve više tviter hapšenja će biti. Mog advokata su držali preko sat vremena na rampi, posle su ga pustili ali nisu dozvolili konsultacije sa klikentom nasamo, na koje zakonsi ima pravo“, podsetio je predsednik pokreta „Ćale, ovo je za tebe“.

Đurić se osvrnuo i na pitanje trošenja resursa naše zemlje, s obzirom da je od strane policije praćen ceo dan u nedelju, i poslao poruku nadležnima da se ovde borba neće završiti.

“Ovim putem šaljem poruku šefu mafije sa Andrićevog venca, da me nije zaplašio. Borba će biti još jača, a kriminalac Aleksandar Vučić još više kao takav u medijima”, kazao je Đurić, nagoveštavajući ponovno tvitovanje iste objave, uz poziv da svi podele isti.

Ovom prilikom obratio se i Đurićev advokat Čedomir Stojković, objašnjavajući da zakon nalaže drugačije, te da je ovo čist lov na naistomišljenike.

“Država presreće tviteraše na ulici i hapsi ih što imaju politički tvit. To ne sme da se radi. Na delu imamo lov na neistomišljenike. Presretanje od strane policajaca i privođenje, upućuje na jasno proganjanje neistomišljenika. I to nedeljom uveče. Policija deluje nedeljom kada je u pitanju nešto hitno kao ubistvo ili neka ozbiljna mafijaška radnja”, objasnio je advokat.

Kako je kazao, tužuoca nisu pronašli, ali će poslati službeni dopis i nastaviti da traže odgovore na pitanja.

Podsećamo, Đurić je sinoć oko 18 časova i 20 minuta priveden kod tržnog centra Rajićeva, u Beogradu

Njegov advokat Čedomir Stojković, kazao je da je povod privođenja – „politički tvit u kome (Đurić) kritikuje predsednika (Vučića)“.

„Uhapsili su me jer sam na Tviteru napisao da je predsednik kriminalac. On to i jeste. Ali ovo je prvi put da se neko hapsi zato što to tvrdi! Bilo je svega. Maltretiranja…“, naveo je Đurić na svom Tviter nalogu nakon puštanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari