Pooštrene mere Vlade u borbi protiv virusa COVID-19 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici nove mere u cilju suzbijanja širenja virusa COVID-19.

Zaključkom Vlade određeno je nekoliko objekata na teritoriji Republike koji će, u slučaju potrebe, služiti za karantinski smeštaj.

Pooštrene su mere koje se odnose na ograničavanje javnog okupljanja na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Okupljanja su u oba slučaja ograničena tako da distanca između lica mora biti najmanje dva metra, kao i da na površini od četiri kvadratna metra ne može biti više od jednog lica.

Vlasnici su u obavezi da ispred objekta naznače ukupan broj lica koja mogu boraviti istovremeno unutar tog objekta. Iz primene ove odluke izuzeta su lica koja zbog radne obaveze i specifičnog načina organizacije rada objektivno ne mogu primeniti ovu meru.

U cilju predostrožnosti, pooštrena je mera koja se odnosi na zabranu izvoza lekova i sada se zabrana izvoza odnosi ne samo na lekove proizvedene u Srbiji, već na sve lekove koji se nalaze na teritoriji naše zemlje.

Iz istih razloga, pored suncokretovog ulja, od danas je zabranjen i izvoz suncokreta u ljusci i poluprerađenog ulja.

Vlada koristi i ovu priliku da još jednom zamoli i najsnažnije apeluje na sve građane, a naročito na najstarije, da se ponašaju odgovorno prema sebi i ostalim sugrađanima. Ukoliko imate više od 65 godina, ostanite kod kuće i pridržavajte se dobro poznatih mera zaštite od virusa COVID-19.

Sve usvojene mere imaju za cilj isključivo očuvanje vašeg života i zdravlja, ali Vlada u ovoj borbi ne može pobediti sama, već nam je neophodna saradnja sa svim građanima i njihova najveća moguća disciplina.

Samo svi zajedno, ujedinjeni i solidarni, možemo izaći iz ove bitke kao pobednici i uvereni smo da će tako i biti.

Današnja sednica započela je minutom ćutanja stradalima tokom pogroma 17. marta 2004. godine na Kosovu i Metohiji.

Imajući u vidu vanredno stanje koje je na snazi u Srbije, time je obeleženo 16 godina od prvog pogroma u Evropi u 21. veku, u kojem je spaljeno više od  35 srpskih crkava i manastira, kao i više od hiljadu kuća, proterano više od četiri hiljade ljudi, dok je njih 28 izgubilo život.

Da podsetimo, u Srbiji je jutros registrovano još osam slučajeva zaraze korona virusom, ukupno 65.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je stanje u odnosu na juče, prvi dan vanrednog stanja, kada je na ulicama bilo mnogo ljudi „mnogo bolje, ali da to nije dovoljno“, kao i da postoji mogućnost da budu uvedene još drastičnije mere.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kruševcu će, po nalogu nadležnih tužilaštava, podneti krivične prijave protiv pet osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije, saopštio je MUP.

Račune „Infostana“ za februar, mart i april penzioneri u Beogradu moći će da plate naknadno, po završetku vanrednog stanja, i to bez obračunavanja kamate, saopštilo je danas javno komunalno preduzeće „Infostan tehnologije“, a prenosi Sekretarijat za informisanje grada.

Kako bi se zaštitili od epidemije korona virusa zabrinuti Beograđani masovno posećuju apoteke pazareći neophodne preparate a neki od njih doživeli su šok kada su se suočili sa nerealno visokim cenama zaštitnih maski u apotekama preduzeća Primaks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari