Popadić: Uskoro početak rada na studiji o imunom odgovoru posle vakcinacije protiv korona virusa 1Foto: Screenshot YouTube/N1

Član Nacionalnog tela za imunizaciju prof. dr Dušan Popadić rekao je da će u Srbiji vrlo brzo početi provođenje studije „Vakseperejt“ kako bi se utvrdila kinetika imunog odgovora posle vakcinacije protiv korona virusa.

Popadić je za današnje „Večernje novosti“ rekao da je Srbija uključena u taj projekat, sa 29 partnera iz 23 države.

„Projekat će trajati 36 meseci, vredan je 12 miliona evra“, rekao je on.

Popadić je dodao da će u Srbiji taj projekat voditi beogradski Medicinski fakultet, u saradnji sa Institutom za primenu nuklearne energije i Institutom za javno zdravlje „Batut“.

„Uključićemo nekoliko stotina ispitanika, kako bismo utvrdili kinetiku imunog odgovora – to znači da ćemo znati kada se javljaju antitela posle vakcine, u kojoj meri i koliko zaštitni efekat traje“, objasnio je on .

Popadić je rekao i da još uvek nije prošlo dovoljno vremena da bi se zaključilo koliko traje zaštita posle prve dve doze vakcine.

„Pretpostavljam da se to vreme meri godinama i da će nas vakcina štititi 24 ili 36 meseci, s tim što će ta zaštita kod nekih trajati kraće, a kod drugih i duže“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.