Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je juče da je usled obilnih padavina tokom noći između ponedeljka i utorka, došlo do porasta vodostaja reka na teritoriji opština Vranje, Prokuplje i Zaječar, zbog čega su ugroženi delovi naseljenih mesta, saobraćajnica i železničke pruge.


U saopštenju piše da su održane sednice opštinskih štabova za vanredne situacije radi sagledavanja trenutnog stanja na terenu i preduzimanju preventivnih i operativnih mera odbrane od poplava. Najugroženije opštine su na teritoriji Pčinjskog okruga. U selu Levosoje, u opštini Bujanovac, bilo je ugroženo 30 domaćinstva sa oko 100 ljudi, od čega je 20 dece. Situacija se normalizuje, nivo vode pada i voda se povlači iz ugroćenih područja. Na teritoriji opštine Trgovište proglašena je vanredna situacija usled probijanja nasipa Kozjodolske reke i ugrožavanja naseljenih mesta u selu Kozji Dol dok su na području opštine Preševo, usled vode i klizišta, neprohodni putni pravci Preševo – Slavujevac, Strezovce – Ašane, Reljana – Svinjište, Reljan – Crkva, Preševo – Trnavska Reka – Cakanovac.

U Topličkom okrugu došlo je do porasta vodostaja reka Toplica, Banjska i Kosaničke i trenutno se radi na čišćenju korita reka od nanosa granja i drva i na ojačavanju zaštitnog nasipa. Na teritoriji Zaječara, u opštini Boljevac, porast vodostaja reke Crni Timok preti da ugrozi domaćinstva u selima Lukovo i Podgorac Timok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari