Nismo „probni balon” i miljenici vlasti: Odgovor udruženja „Može Bolje” Nikoli Nešiću iz stranke Zajedno 1Foto: Grad Kragujevac

 

Povodom teksta Nešić (Nova snaga Kragujevca): Tehnička voda umesto pijaće sa Gruže „probni balon” vlasti preko novoosnovane ekološke organizacije objavljenom na sajtu Lista Danas u petak, 5. aprila u rubrici Društvo reagovao je Vladan Perović, Predsednik skupštine udruženja „Može bolje”.

Njegovo reagovanje prenosimo u potpunosti:

Gospodine Nešiću,

Kažete da Vaša politička organizacija već godinama u fokus svog delovanja stavlja rešavanje problema na Gružanskoj akumulaciji. U svom obraćanju javnosti, navodite da smo izrekli paušalne i laičke procene o stanju na Gružanskoj akumulaciji, kvalitetu vode i hemikalija koje ista koristi.

Zarad istine, rekao sam da prva zona sanitarne zaštite na Gružanskoj akumulaciji ne postoji. Reka Gruža, od koje nastaje akumulacija, nije zaštićena. Pored reke se njive obrađuju. Na zemljištu je puno raznih herbicida i pesticida kojim se prskaju poljoprivredni proizvodi. U pooranu zemlju se baca veštačko đubrivo. Sve ovo se radi dosta nekotrolisano zarad boljeg prinosa poljoprivrednih proizvoda. Reka Gruža i njene pritoke se prostiru na teritoriji tri opštine: Knića, Gornjeg Milanovca i Čačka. Tu živi oko tridesetpet hiljada ljudi. Većini stanovništva kanalizacioni otpad završi u reci. Privrednici koji posluju u tom kraju, takođe, nekotrolisano zagađuju reku Gružu. Sve se to uliva u jezero i od takve vode nastaje akumulacija na Gruži.

Jesu li ovi navodi tačni, gospodine Nešiću, obzirom da kažete da se godinama bavite problemima na Gružanskoj akumulaciji?

Druga i treća sanitarna zona pokrivaju samo Gružansko jezero. Obzirom da humus nije skinut kada se akumulacija pravila, veliki problem prave biljke koje rastu na dnu jezera. Alge, koje se nalaze u jezeru nisu dobre za pijaću vodu. Vi to dobro znate.

Preko jezera je postavljen most za magistralni put koji vodi prema Čačku i Zlatiboru. Koliko vozila dnevno pređe preko tog mosta niko ne zna. Pitam Vas, da li su izduvni gasovi koje ta vozila ispuštaju prilikom sagorevanja motora, dobra za kvalitet vode u Gružanskoj akumulaciji?

Rekli ste da ćemo našim izjavama da relativizujemo nalaze stručnjaka o stanju kvaliteta vode u jezeru. Agencija za zaštitu životne sredine Republike Srbije je još 2011. godine vodu sa akumulacije Gruža svrstala u petu kategoriju kvaliteta vode. Za Vašu informaciju to je najgori kvalitet vode. Zar verujete da se od tada do danas popravio taj kvalitet vode? Inače Agencija angažuje najbolje stručnjake Republike Srbije prilikom ocenjivanja kvaliteta vode na srpskim akumulacijama. Molim Vas, kažite nam koji su to stručnjaci koje Vi znate, a koji će da ospore ove nalaze?

Izjavili ste da smo nepoznato Udruženje. Možda smo kao novoformirano Udruženje nepoznati, ali ja sam u ekološkim problemima naše zemlje još od kada je prvi put formirano Ministarstvo Ekologije u Republici Srbiji, ali neću sad o tome.

Kažete da smo mi probni balon gradske vlasti, koja želi da voda sa Gruže ne bude više pijaća, već da se proglasi tehničkom vodom. Da ste razgovarali na tu temu sa njima, saznali biste da to nije tačno, a da Vi i gradska vlast delite iste stavove po pitanju Gružanske akumulacije. Ja sam razgovarao sa gospodinom Nikezićem i čuo sam šta gradska vlast misli o tom problemu.

Kažete da smo bliski sa aktuelnom vlašću, i to potkrepljujete činjenicom da je gradski većnik bio u našim prostorijama kako bi dao podršku Inicijativi koju ćemo da pokrenemo.

Niste naveli o kakvoj se Inicijativi radi. Pa, evo mi sada da to kažemo.

Radi se o NARODNOJ INICIJATIVI ZA UVOĐENjE EKOLOGIJE KAO IZBORNOG PREDMETA U OSNOVNIM ŠKOLAMA U SRBIJI. To nije peticija.

Inicijativa je regulisana Zakonom o referendumu i narodnoj inicijativi. Smatramo da bi uspeh te Inicijative bio od ogromnog značaja za ekološku budućnost naše zemlje, ali smo i svesni da je pred nama jedan ozbiljan posao koji nas čeka da bi se sama Narodna inicijativa i realizovala. Osim gradske vlasti, mi smo pozvali i druge organizacije i institucije da dođu i daju nam podršku. Ali je samo gradska vlast prepoznala veličinu i značaj ovog poduhvata i došli su da nas podrže. Ja im se ovog puta javno zahvaljujem. Ta podrška nam je veliki podstrek i daje nam nadu da ćemo ovaj veliki posao uspešno završiti.

Gospodine Nešiću, da li Vaša reakcija ukazuje na to da Vi niste za uvođenje Ekologije kao izbornog predmeta u osnovnim školama?

Postavljate pitanje odakle nam pare za prostorije u Glavnoj ulici? Koliko sam video i Vaše se prostorije nalaze u istom tržnom centru. I sami znate da su tu lokali uglavnom prazni i dosta jeftini za izdavanje. Cena lokala koji smo mi iznajmili je manja nego cena iznajmljivanja jedne garsonjere koja se izdaje u gradu, a plaćamo iz svog džepa.

Ali Vi, gospodine Nešiću i Vaše teorije zavere i paranoje meni nisu razumljive i bolesne su.

Kažete da imamo medijski prostor na Televiziji Kragujevac, kao krunski dokaz da smo miljenici vlasti. Da ste se setili da postoji Svetski dan voda i našli način da ga obeležite, siguran sam da bi Televizija Kragujevac bila i kod vas da to zabeleži. Po Vašem rezonovanju i Kragujevačke novine su režimske. Tamo smo izašli na celoj strani. Tu ste i mogli pročitati naše stavove vezane za Gružansko jezero, za reni bunare u Brzanu i za akumulaciju Vodojaža u Grošnici.

Očigledno, gospodine Nešiću, da Vi i Vaši sledbenici koji su se nakon Vas oglasili na društvenim mrežama, ne pravite razliku između političkih partija i udruženja građana. Ako ste već rešili da se bavite politikom, prvo naučite azbuku politike. Ostrašćenost i mržnja ne vode ovo društvo ka boljem sutra.

Zašto ništa ne rekoste za reni bunare u Brzanu, a koji se nalaze u vikend naselju koje nema rešenu kanalizaciju.

Uzvodno od bunara na manje od sto metara, nalazi se jedna od najvećih separacija u Srbiji. U neposrednoj blizini bunara, postoje ogromne divlje deponije. Posebno je poražavajuće što meštani okolnih sela bacaju uginulu stoku u Moravu. Nijedno preduzeće uzvodno od bunara, a koje se nalaze pored Morave, nije rešilo svoje otpadne vode, već ih izbacuje u reku. Pitam Vas, gospodine Nešiću, da li je i ta i takva voda dobra za piće? I sa reni bunara iz Brzana se Kragujevčani snabdevaju vodom. Zašto nikad niste reagovali na probleme koje sam naveo?

Vama je bitno da ste sazvali skup u Pešačkoj zoni, u minut do dvanaest. Valjda ćete sve probleme Kragujevčana sa pijaćom vodom da rešite u Pešačkoj zoni. Zašto niste otišli u sela Raniloviće i Kusovac, da vidite pooranu zemlju do same Gružanske akumulacije? Da li smo Vam i za to mi krivi? Vi i Vaši sledbenici kažete da ćete štititi građane Kragujevca od našeg delovanja. Ja ne znam da li ste svesni šta izgovarate? Ako od nečeg treba da ih štitite, treba da ih zaštite od mulja koji se nagomilao na akumulaciji Vodojaža u Grošnici i vrši pritisak na branu. Zašto se i o tom problemu niste oglasili?

Kad već više niste narodni poslanik, zašto na reklamnoj tabli na ulazu u tržni centar u kojem imamo i Vi i mi prostorije, i dalje piše narodni poslanik Nikola Nešić? Možda važi ono staro pravilo: jednom poslanik, uvek poslanik.

Vladan Perović, predsednik skupštine udruženja „Može bolje”

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari