Nešić (Nova snaga Kragujevca): Tehnička voda umesto pijaće sa Gruže „probni balon” vlasti preko novoosnovane ekološke organizacije 1Foto: Nova snaga Kragujevac

 

Nikola Nešić ispred gradskog odbora stranke Zajedno (koalicija Nova Snaga Kragujevca)
želi da alarmira javnost zbog predloga novoosnovanog udruženja „Može bolje” da se voda sa jezera Gruža proglasi za tehničku, a da vodu za piće građani igrađanke Kragujevca ubuduće kupuju u trgovinama.

– Kao politička organizacija koja godinama u fokus svog delovanja stavlja upravo rešavanje problema na gružanskoj akumulaciji, još jednom apelujemo na nadležne institucije da preduzmu sve neophodne mere kako grad Kragujevac ne bi ostao bez pijaće vode. Kragujevčane i Kragujevčanke pozivamo da nam se pridruže u ovoj borbi, jer samo zajedničkim snagama možemo zaštititi jedno od naših osnovnih ljudskih prava, a to je pravo na zdravu pijaću vodu, kaže Nikola Nešić.

Gradski odbor stranke Zajedno u Kragujevcu smatra da predlog da se voda sa Gruže proglasi za tehničku, koji su predstavnici udruženja „Može bolje” izneli u poslednjem broju Kragujevačkih novina, predstavlja opasan presedan.

– Paušalno izneti navodi o stanju akumulacije, laičke procene o kvalitetu vode i količini hemikalija koje se koriste, kao i konstatacija da je sada kasno da se bilo šta popravi, mogu zbuniti i uznemiriti javnost, ali i dovesti u zabludu da više i ne postoji način da se problem reši. Sem toga, ovakvi stavovi mogu relativizovati nalaze stručnjaka i udruženja koja se temom ekspertski bave već godinama, ističe on.

Ono što, kako Nova snaga smatra, naročito mora da zabrine sve građane i građanke Kragujevca jeste činjenica da stavovi koje u javnost iznosi nepoznato udruženje, zapravo, predstavljaju „probni balon” kojim vlast želi da ispita reakciju javnosti na predlog da voda sa Gruže više ne bude pijaća, već da se proglasi za tehničku.

– Na bliskost aktuelne gradske vlasti i udruženja koje je u APR-u registrovano pre samo mesec dana ukazuje izjava predstavnika te organizacije, koji je najavio da će u saradnji sa gradskom vlašću raditi na rešavanju ekoloških problema. Da je za kratko vreme postalo poželjan partner vladajuće garniture dokazuje i najavaljena podrška većnika za ekologiju inicijativi koju će ovo udruženje da pokrene. Prostorije u glavnoj ulici, kao i medijski prostor za predstavljanje na Radio- televiziji Kragujevac, samo dodatno potkrepljuju naše sumnje, ističe Nešić u svom obraćanju javnosti i medijima.

Građanima i građankama Kragujevca on ispred Nove snage obećava da će kao i do sada budno motriti na sve poteze vlasti i nastojati da sprečimo bilo kakve radnje koje bi ugrozile vodosnabdevanje sa akumulacije Gruža.

– Istovremeno, nastavićemo da od svih nadležnih institucija zahtevamo da problemi na jezeru budu rešeni. U toj borbi javnost će nam uvek biti važan saveznik, podseća Nikola Nešić.

„Minut do 12 – šta se dešava na akumulaciji Gruža?”

Povodom problema sa pijaćom vodom Tim za zaštitu životne sredine Nove snage Kragujevac organizuje sutra, u subotu, 6. aprila u Pešačkoj zoni razgovor sa građanima „Minut do 12 – šta se dešava na akumulaciji Gruža?”.

Logično, početak je u 11 sati i 59 minuta.

– Dođite da razgovaramo o problemima na akumulaciji Gruža sa predstavnicima stuke i grupacije koji se godinama bore sa ovim problemom, pozivaju sugrađane organizatori iz Nove snage.

U okviru strašnjeg okupljanja biće prikazana i galerija „Zašto je Kragujevčanina važna voda?”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari