“Poplavljena su nam dvorišta i plastenici”: Dok se drugi bore sa snegom, stanari dela Zaječara muku muče sa vodom 1Foto: M. S. / Danas

Dok se građani širom Srbije bore sa snegom u aprilu, stanovnici dela naselja Kotlujevac u Zaječaru, bore sa poplavom. Kažu, “nadležni ne odgovaraju na njihove pozive, a oni strahuju da im se ne ponovi 2019. godina kada im je pričinjena velika materijalna šteta.”

Kiša koja neprestano pada od ponedeljka uveče u Zaječaru, opet je meštane Kotlujevca naterala da umesto noć u krevetu, stražare i brane svoje kuće i dvorišta od vode.

Stanari Olimpijske i Kruševačke ulice kažu za Danas da su od četiri sata ujutru na ulici i strahuju da im se ne ponovi 2019. godina, kada je voda probila jarugu koja, kako oni tvrde, godinama nije čišćenja, a kako ističu sada “opet jaruga nije očišćena, pa se voda delimično izlila u njihova dvorišta”.

“Problemi sa poplavama kod nas traju više od 50 godina. Problem je sada nastao pošto glavna jaruga koja treba da vodu usmeri ka Timoku, delimično je uništena, pošto se napunila zemljom, i ne može da primi vodu.  Zbog toga voda ne ide gde treba nego se vraća i plavi naša dvorišta i kuće”, objašnjava Slaviša Mihajlović, kakav problem imaju stanari ovog dela grada i dodaje, “da kada su pre desetak godina sređivali jarugu, nadležni su napravili grešku”.

“Poplavljena su nam dvorišta i plastenici”: Dok se drugi bore sa snegom, stanari dela Zaječara muku muče sa vodom 2
Foto: M. S. / Danas

On objašnjava, da zbog toga što se jaruga ne čisti , tri kuće u ovom delu grada su nakon svake jače kiše – ugrožene.

“Nama je sada poplavljen plastenik. Mi imamo registrovano domaćinstvo za proizvodnju rasada, a sada je sve uništeno. Pogledajte kako to sada izgleda. Tu je paprika, krastavac, paradajz, luk..”, jada se naš sagovornik.

Mihajlović kaže, da jaruga ne može da primi veću količinu vode, i zbog toga nastaje problem, a godinama se obećava uređenje, ali se ništa ne preduzima.

“Poplavljena su nam dvorišta i plastenici”: Dok se drugi bore sa snegom, stanari dela Zaječara muku muče sa vodom 3
Foto: M. S. / Danas

“Lično sam sa predsednikom Mesne zajednice “Kotlujevac” pred izbore razgovarao o ovom problem, i on je obećao i doneo nacrt kako će se sve jaruge urediti, ali nakon izbora, niko se više nije javio”, objašnjava on.

Njegova supruga, Slavica Mihajlović, kaže za Danas da su zvali vatrogasce, ali da su ih oni uputili na vodovod.

“Vatrogasci su nam kazali da je njihov posao kada se sve uredi da izvuku vodu, ali da sada mi moramo pozvati druge službe. Pozvali smo zatim vodovod, ali se niko nije javljao. Zvali smo komunalnu miliciju, iz koje su nam kazali da će doći, ali do sada nema nikoga”, objašnjava Slavica Mihajlović.

“Poplavljena su nam dvorišta i plastenici”: Dok se drugi bore sa snegom, stanari dela Zaječara muku muče sa vodom 4
Foto: M. S. / Danas

Oni podsećaju, da im je 2019. godine, kada je poplava bila najveća i najopasnija, njima pričinjena velika materijalna šteta.

“Pokvario nam se zamrzivač, pa hidrofor, uginulo nam je osam kokošaka, rasad, ma sve. Podrum nam je bio pun, a izlilo se i bure sa 50 litara rakije”, požalio nam se Slaviša.

Valentina Micić, kaže za Danas, da se jaruga počela puniti oko dva sata ujutru, od kada je ona sa porodicom na dežurstvu ispred kuće.

“Poplavljena su nam dvorišta i plastenici”: Dok se drugi bore sa snegom, stanari dela Zaječara muku muče sa vodom 5
Foto: M. S. / Danas

“Prvo sam bila sama, a zatim su mi se pridružili ukućani kao i komšije. Voda iz jaruge ne ide gde treba, nego se vraća, i plavi naša dvorišta. Bojim se mnogo da nam se ne ponovi 2019. godina kada smo, bukvalno, plivali u vodi”, ističe ona.

Takođe, ona podseća da su više puta bili polavljeni, čak su i životinje spasavali jedne godine, iz velike vode, koja je napunila štale ali i kuću.

“Nisu nam platili štetu, a podneli smo zahtev. Čak nam niko nije odgovorio na te dopise, niti su došli da srede jaruge nakon toga. Jedino mi sami sređujemo jaruge, drugi niko”, kaže Valentina.

“Poplavljena su nam dvorišta i plastenici”: Dok se drugi bore sa snegom, stanari dela Zaječara muku muče sa vodom 6
Foto: M. S. / Danas

Ona dodaje da je zvala Štab za vanredne situacije, koji ju je uputio na vodovod, a iz vodovoda na JKP “Timok održavanje”, ali se niko nije javljao.

Danas je kontaktirao Komunalnu miliciju, iz koje nam je rečeno da je to nadležnost JKP “Timok održavanje”. Takođe dodali su da je problem prijavljen, a da je verovatno nastao što nadležno preduzeće, nije očistilo jarugu.

Kontaktirali smo i JKP “Timok održavanje”, ali do objavljivanja teksta, nisu odgovorili na naša pitanja.

“Poplavljena su nam dvorišta i plastenici”: Dok se drugi bore sa snegom, stanari dela Zaječara muku muče sa vodom 7
Foto: M. S. / Danas

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari