Popov: Spomenik Mihailoviću pokazuje da Srbija nije ozdravila 1 Foto Radmila Marković/Danas.rs

Otvaranje spomen-sobe i postavljanje spomenika četničkom vođi Draži Mihailoviću u Beogradu nije dobra poruka ljudima koji su još živi, a koji su uz velike žrtve učestvovali u oslobađanju Jugoslavije, a još je manje dobra poruka našim susedima, jer pokazuje da je Srbija bolesna zemlja koja se nije oporavila niti od nacionalizma niti od pretenzija na njihove teritorije, ocenio je u izjavi za agenciju Beta Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam i kopredsednik Igmanske inicijative.

Popov je istakao da ovakav čin utiče i na međuetničke odnose u zemlji, doprinoseći njihovom poremećaju.

„Kada je reč o regionu, to još jedan znak da Srbija nije napustila onu politiku koja je još od Miloševića vođena, a posebno je sada apostrofirana kroz srpski svet – jedan agresivan odnos prema susedima, gde se pokazuje tendencija da se kroz reviziju istorije ide na to da Srbija ima neke apetite prema delovima zemalja u regionu gde Srbi žive u većini“, istakao je Popov.

On je dodao da je u pitanju nastavak revizionističke politike, i u odnosu na Drugi svetski rat i u odnosu na devedesete godine.

„Da ne govorimo da je to sve urađen mimo zakona. Da je neko bez dozvole Titov spomenik postavio, sigurno bi ekspresno reagovali državni organi da se to ukloni“, dodaje on.

Ovako, ukazuje Popov, pomenuti čin je samo dodatak na temeljnu reviziju istorije koja je „postala toliko normalna“ da sem grupa antifašista, niko na nju više i ne reaguje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari