(FOTO, VIDEO) Veliki broj građana na otvaranju spomenika četničkom vođi Dragoljubu Draži Mihailoviću 1Foto: Radmila Marković/Danas.rs

Veliki broj građana, koji pevaju četničke pesme, okupio se u Bregalničkoj ulici, u Beogradu, na otvaranju muzeja i spomenika četničkom vođi Dragoljubu Draži Mihailoviću.

Na mestu nekadašnje porodične kuće Mihailovića, u prizemlju sada jedne moderne višespratnice, udruženje „Naša Drina“ otvorilo je prostor sa Dražinim likom i ličnim stvarima.

Kako javlja reporterka Danasa, uoči početka tog događaja, ogroman broj građana onemogućio je čak i novinarskim ekipama da se probiju do samog mesta ceremonije. Ulica koja spaja Žičku sa jedne i Bulevar kralja Aleksandra sa druge strane bila je blokirana. Primetan je i veliki broj policajaca.

Prodaju se zastave Srbije po 1.000 dinara, majice sa likom Draže Mihailovića, po ceni od 1.500 dinara. Ista cena bila je i za šubare i šajkače sa kokardama – javlja naša reporterka.

– Ovo je dan kada će Beograd dobiti skulpturu Dragoljuba Draže Mihailovića i dan kada će Čiča Draža ponovo dobiti kuću. Predsednik udruženja „Naša Drina“ je odlučio da na ovom mestu otvori spomen sobu posvećenu Draži Mihailoviću a ostali članovi i simpatizeri udruženja su mu u tome pomogli – poručeno je sa razglasa na otvaranju.

Igor Braunović, koji stoji iza ovog događaja, istakao je da mu je ostvaren dečački san. On je rekao da su njegovi istomišljenici spemni na pomirenje, ali da „na našu sreću, mi skoro nemamo sa kim da se pomirimo“.

– Mi smo se vratili svojoj veri i naciji kao što se nas Draža vratio svojoj kuci, poručio Igor Braunović, iz udruženja „Naša Drina“ i dodao: „Živ je Draža, umro nije“.

Otvaranju su prisustvovali unuk generala Mihailovića, Vojislav Mihailović, predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije, i sveštenici Srpske pravoslavne crkve koji su osveštali  Dražinu skulpturu. Među prisutnima su i Miša Vacić, Mlađa Đorđević, Matija Bećković.

 

Akademik Matija Bećković je rekao da je „onaj koji je ubio Mihailovića i ostavio ga bez groba, sahranjen na glavnom brdu glavnog grada srpskoga naroda“, a i niko ne pita po kom zakonu je to učinjeno. Prema njegovim rečima, Mihailović nema premca među srpskim velikomučenicima.

– Nikada, nigde i ni po koju cenu nije bilo saradnje sa okupatorom, citirao je Matija Bećković reči Draže Mihailovića koje je ponavljao pre linčovanja. Bećković je istakao da se Bregalnička ulica u kojoj je kuća, po bitkama „mogla nazvati Cerska, Suvoborska, Solunska i Abanske golgote i u svakoj bi bilo mesto za spomenik generalu Mihailoviću“.

„Taj spomenik ne treba njemu već nama da služi, našem miru i pomirenju. Ako se igde obistinila reč da istinske slave nema bez poniženja i stradanja, obistinila se u njegovoj sudbini“, ocenio je Bećković.

Prisutni su uzvikivali „za kralja i otadžbinu“.

Uz pesmu guslara Marka okupljeni su se poklonili generalu Draži Mihailoviću, javlja reporterka Danasa.

Uz stihove Miljana Miljanića „Đenerale, đenerale e gde si nam sada brale, ispred svojih sokolova, ne bi bili bez Kosova“  završen je oficijelni deo programa.

Muzej će, kako su rekli, od sutra biti otvoren za širu javnost, a večeras su okupljeni mogli samo, ispred muzeja, da se fotografišu pored skulpture Draže Mihailovića. Mnogi su čekali po pola sata u redu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari