Popović: Ako podržati studente nosi političke posledice, onda svaki rektor da se na to spremi 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

O svom mandatu, ali i drugim bitnim pitanjima u vezi sa Univerzitetom u Beogradu, govorila je aktuelna rektorka Ivanka Popović odgovarajući na pitanja čitalaca dnevnog lista „Danas” na Instagramu.

Prethodna godina bila je teška za gotovo sve aspekte života građana, a kako ističe sagovornica za Danas odgovarajući na pitanje kako bi ocenila svoj mandat, ni njena pozicija nije bila pošteđena poteškoća.

„Moj mandat je od prvog dana bio opterećen raznim nerazrešenim pitanjima vezanim za Univerzitet u Beogradu. Mislim da smo se moj tim i ja dobro borili sa tim izazovima i ako sagledamo da je jedan mandat tri godine, a da je godinu i po dana, verovatno još i više od toga, odnela pandemija i organizovanje nastave u uslovima pandemije, smatram da smo za tih godinu i po, uradili jako mnogo i da će Univerzitet u Beogradu osetiti sve dobre posledice rada ove uprave”, ističe Popović.

Ipak, građane je zanimalo i šta bi uradila drugačije.

„Mislim da je trebalo više da obaveštavamo javnost o tome šta smo i kako smo radili da bi javnost to bolje razumela. Sve u svemu, kad povučem crtu ovog mandata, koji je bio sve samo ne jednostavan i zaista sa velikim brojem nepredviđenih okolnosti, mislim da smo dobro radili i da, iako uvek može bolje, mogu da budem zadovoljna onim što sam uradila„”, objašnjava Popović.

Osvrćući se na godinu iza nas i vreme kada su gotovo svi poslovi, a i sam obrazovni sistem, morali da prilagode načine rada sa novonastalom situacijom, Ivanka Popović ocenjuje da su se svi univerziteti u Srbiji, a prevashodno Univerzitet u Beogradu, dobro snašli.

„Prošla godine je zaista bila jedna neobična godina, jedna teška godina za celu našu zemlju, za ceo svet, pa tako i za Univerzitet u Beogradu. Mislim da su se generalno univerziteti u Srbiji dosta dobro snašli u datim okolnostima. Moram da kažem da je na Univerzitetu u Beogradu uloženo jako mnogo napora da se obezbedi nekakav vid normalnosti nastave u uslovima koji su bili sve samo ne normalni. U roku od dve nedelje, kroz jedan vrlo brzi prelaz, na nastavu za koju mi nismo bili spremni ni u potpunosti obučeni, prešlo se na ‘onlajn’ nastavu koja je imala svojih uspona i padova”, ocenjuje Ivanka Popović.

Kako dodaje, za brzu reakciju i prelazak na novi način rada, nije bila odgovorna samo uprava Univerziteta u Beogradu, već i sami studenti, koji su „shvatili ozbiljnost situacije”.

„Mislim, uopšteno govoreći, ako ekstreme sklonimo, da je to bio jedan uspešan poduhvat i da smo savladali osnove ‘onlajn’ nastave i da su se studenti pokazali kao izuzetno odgovorni, što se pokazalo i povećanim uspehom, u smislu broja položenih ispita u prošloj školskoj godini, koja je pokazala da su studenti razumeli ozbiljnost situacije i da su zajedno sa nama sarađivali na tome da tu tešku godinu prevaziđemo”, rekla je Popović.

Kako napominje, iako sa strane možda nije izgledalo tako, sami fakulteti imali su povećane troškove, ali ipak napominje i da su mnogi studenti bili u nezavidnoj poziciji.

„Ona je bila skopčana i sa teškim socijalnim uslovima, jer osim toga što su fakulteti imali povećane troškove nastave, iako to tako nije delovalo za nekog ko je stajao sa strane. Studenti su se našli u nezavidnoj situaciji, jer su, i oni i njihove porodice, ostali u vrlo teškim uslovima pandemije koje je onemogućila normalno privređivanje i sticanje normalnih prihoda. Tako da, kad pogledamo celu prošlu godinu, možemo sa ponosom da kažemo da smo uspeli da savladam, ali ne ponovilo se”, pojašnjava sagovornica lista Danas.

Kako ističe, sa studentima je nephodno razgovarati i sarađivati, ali da to ne mora nužno da znači i usaglasiti se sa njima u svakom aspektu.

„Smatram da je dužnost svakog nastavnika, rukovodioca fakulteta i rukovodioca univerziteta da mora da stane uz svoje studente. Energija mladosti traži pomoć i podršku onih sa iskustvom, koji su iz obrazovnih institucija i mislim da je to jedina opcija koju mi imamo – da budemo uz njih, da ih podržavamo u nastojanjima da svi zajedno živimo u jednoj boljoj zemlji. Naravno, mi ne moramo uvek da se složimo sa svim aspektima zahteva koji studenti imaju, ali moramo sa njima da razgovaramo da bi zajedno došli to najboljeg rešenja”, objašnjava Popović.

Građane je interesovalo i da li smatra da je „politički kažnjena jer je stala uz studente onda kada vlast nije imala sluha za njih”.

„Ako je stajanje na stranu studenata nešto što ima političke posledice, onda mislim da svaki nastavnik, dekan i rektor mora da bude spreman da snosi te posledice, zato što je to jedini način da sačuvamo dostojanstvo akademske zajednice”, napominje Ivanka Popović.

Osvrćući se na dostignuća Univerziteta u Beogradu u svetu, Ivanka Popović ističe da univerzitet daje dobre rezultate na polju objavljivanja naučnih radova.

„Univerzitet u Beogradu ima dobru i konstantnu naučnu produkciju. Znači, objavljuje se oko 60 odsto naučnih radova za celokupnu Srbiju na Univerzitetu u Beogradu. Ono što je važno da se kaže jeste da druge zemlje rade više, ulažu više u nauku, ulažu u naučno-istraživačku infrastrukturu, na taj način omogućavajući svojim istraživačima da budu uspešni”, rekla je Popović za Danas.

Na pitanje šta smatra da je potrebno uraditi kako bi se prekinuo konstantan pad na Šangajskoj listi kom svedočimo poslednjih nekoliko godina, sagovornica Danasa ističe da je neophodna promena pristupa.

„Jedini način kako Univerzitet u Beogradu može da napreduje na Šangajskoj listi jeste ako dođe do jednog sistemskog pristupa Vlade Republike Srbije, koji će dugoročno obezbediti konstantno i trajno obezbeđivanje savremene naučno-istraživačke opreme i dalje usavršavanje naših kadrova, koji će obezbediti da možemo da držimo korake. Za današnje vreme nije bitno samo objaviti radove, nego je važno objaviti ih u časopisima koji imaju odjeka u svetu i da ti rezultati predstavljaju značajne, nove informacije za svetsku naučnu zajednicu“, navodi Popović.

Građane je interesovalo i koje su to tri stvari na koje je poželjno obratiti pažnju u budućnosti i unaprediti ih kada je u pitanju Univerzitet u Beogradu, a Popović ističe da su to transparentnost, kvalitet i borba za autonomiju univerziteta, te da te tri stavke „moraju uvek biti najvažniji i ključni ciljevi Univerziteta u Beogradu”.

„Mislim da su to stvari koje su uvek bitne za budućnost bilo kog univerziteta, pa i našeg, Univerziteta u Beogradu. Moram obezbediti transparentnost u radu. Mislim da tu Ima još toga što može da se uradi, da budemo bolji u tom pogledu. Aspekt broj dva je, naravno, kvalitet i borba za kvalitet. Kvalitet u nastavi, u naučno-istraživačkom radu, u svim vidovima saradnje koje imamo sa javnošću. Kvalitet je garancija uspeha svakog univerziteta. Treći aspekt je borba za autonomiju univerziteta, jer borba za autonomiju obezbeđuje da Univerzitet u potpunosti obavlja svoju funkciju kao koristan deo društva, u smislu da obrazuje mlade kadrove, ali negde da predstavlja i mesto gde se sučeljavaju različita mišljenja na tolerantan način, gde svi zajedno možemo da dođemo do unapređenja celog našeg društva”, zaključuje Ivanka Popović, aktuelna rektorka Univerziteta u Beogradu.

Odgovore možete pogledati i na zvaničnom Instagram nalogu Danasa – @danas.rs.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dnevni list Danas (@danas.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari