Popravio se kvalitet vode na jezeru u Šumaricama: Plivanje i rekreacija ponovo dozvoljeni, ali pod nekoliko uslova 1Foto: Z.S.M.

Posle najnovijih analiza Instituta za javno zdravlje Kragujevac u vodi Šumaričkog jezera je znatno manja količina bakterije ešerihije koli tako da je ona tenutno vodi kao druga ili treća klasa i samim tim je dozvoljena za kupanje, plivanje i rekreaciju.

Zbog te bakterije kupanje u jezeru nije bilo preporučljivo, navedeno je u analizi koju je 24. juna uradio Institut za javno zdravlje.

Ova ustanova po ugovoru sa SPD Radnički koje gazduje jezerom u Šumaricama na svake dve nedelje radi analizu kvaliteta vode i poslednja je pokazala da je ona u boljem stanju.

– Jezero je „živ” organizam i svako se na njemu kupa na sopstvenu odgovornost. Poslednje analize su pokazale da je količina bakterije ešerihije koli znatno manja, ali su uzorci uzeti za vreme suše, a pitanje sada posle kiša kakav je njen stvarni kvalitet, jer se on pogorašava zbog izlivanja fekalnih voda iz naselja koje se nalazi na desnoj obali jezera – podseća doktorka Jelka Ranković, šef odseka Eko toksikologije u kragujevačkom Instituta za javno zdravlje.

Voda koja je po njihovim poslednjim analizama duge i treće kategorije zvanično jeste za plivanje, kupanje i rekreaciju, ali ona ističe da se uvek kada je kupanje na površinskim vodama koje se ne dezinfikuju, tebalo bi se pridržavati sledećih upustava:

– Po izlasku iz vode uvek se treba odmah istuširati, zatim tokom kupanja ne dozvolizti da vam vida uđe u usta i ne potapati glavu. Jednostavno, to su opšta uputstva kojih se treba pridržavati, jer može dođi do zapaljenja uha, grla i očiju, navodi doktorka Jelka Ranković.

Sportsko privredno društvo Raadnički koje gazduje ovim kupalištem dobilo je stručno mišljenje iz Instituta u kome se navodi da je voda druge i treće klase i da je „preporučljiva za kupanje i plivanje”.

Po rečima Bratislava Urakovća, direktora SDP Radnički tablu koja stoji na ulazu u jezero i kojom se građani eksplicitno opominju da se „kupaju na sopstvenu odgovornost”.

– Tablu sa ovim upozorenjem sklonićemo čim vremenski uslovi budu adekvatni za rad kupališta, možda već do sutra ako ne bude kiše. Takođe i naši spasioci su spremni ali sve, ponavljam, zavisi od vremena, kaže Uraković za Danas.

On, od ponedeljka najavluje i nastavak radova na jezeru u Šumricama, uklanjanje bine na gornjem delu kupališta ali je plažni deo već spreman da primi kupače.

– Poslednjih dana na jezeru su se pojavile i patke što je dobar znak jer one znaju gde je čisto, u polušaljivom tonu zaključuje Uraković.

Povodom dvonedeljne zabrane na kupalištu u Šumaricama reagovao je i Pokret Zajedno za Kragujevac optuživši lokalnu vlast za sramotu „što je ne interesuje Kragujevačko more”.

Za svaki slučaj, tokom prethodnih dve nedelje dok voda nije bila preporučena za kupanje i plivanje zbog enormnih vrućina plaži u Šumaricama je zbog tropskih vrućina bila angažovana spasilačka služba svakoga dana, u periodu od 10 do 19 sati.

Inače, Institut za javno zdravlje Kragujevac redovno vrši i kontrolu vode na Gradskim, otvrenim bazenima koje po njihovim nalazima potpuno ispravna.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari