"Populistički potez", "To rade pioni": Sagovornici Danasa o otpuštanju mađarskih meteorologa jer su "padavine izostale" 1Foto: EPA-EFE/Attila Balazs

Mađarska vlada otpustila je direktora i zamenika direktora nacionalne meteorološke službe zato što se prognoza vremena o padavinama za vikend nije ostvarila. Zbog ove prognoze vlast je odložila prethodno najavljeni veliki vatromet u subotu. Kako padavina na kraju nije bilo, ministar tehnologije Laszlo Palkovics otpustio je rukovodioce.

Upitani kako komentarišu ovaj potez, sagovornici Danasa ističu da vremenske prognoze nisu „idealne“ te da uvek postoji mogućnost da se ne ostvare.

– Nije prvi put da meteorolozi „stradaju“. Pre nekoliko godina u Engleskoj je šef tamošnje meteorološke službe bio prinuđen da da ostavku jer nije dobro iskomunicirao prognozu sa javnošću. Ovaj primer iz Mađarske je potez jedne populističke vlasti koja je zbog najavljenog lošeg vremena odložila veliki vatromet, događaj koji se uklapa u način na koji vlast održava popularnost – kaže klimatolog prof. dr Vladimir Đurđević.

On dodaje da ovim otpuštanjem „ništa nije „rešeno“.

– Prognoze nisu bile niti će ikada biti idealne. To znači da uvek postoji određena šansa da se prognozirani događaj ne dogodi. Stručnjaci to znaju a trebalo bi da znaju i oni koji slušaju prognozu. U Mađarskoj bi činjenica da se prognoza nije ostvarila prošla neprimećeno samo da nije bio zakazan taj vatromet do koga je vlasti očigledno stalo – ističe Danasov sagovornik.

Da se od prognoza ne može očekivati 100-postotna preciznost naglašava i master meteorolog Biljana Vraneš.

– Vremenska prognoza ima veliku ostvarljivost kada se radi o temperaturama i to oko 98 odsto. Kada se radi o padavinama, ta ostvarljivost je nešto manja, oko 85 odsto, svuda u svetu. Tokom većeg dela prošlog vikenda bilo je oblaka nad Mađrskom, ali očigledno ne i nad delom zemlje gde je bio planiran vatromet u tom trenutku. Prognoza se zasniva na matematičkim modelima koji ne mogu sa 100 odsto sigurnosti da predvide procese u atmosferi – navodi Vraneš.

"Populistički potez", "To rade pioni": Sagovornici Danasa o otpuštanju mađarskih meteorologa jer su "padavine izostale" 2
Foto: EPA-EFE/Peter Lakatos

Aleksandar Popov, predsednik Centra za regionalizam, upozorava da umesto otpuštanjem direktora meteoroloških zavoda zbog prognoze koje su pokvarile vatromet vlada bi trebalo da se bavi klimatskim promenama.

– Bolje bi im bilo da se bave klimatskim promenama nego što otpuštaju ljude koji nisu ni za šta krivi. Umesto što se naše vlade bave naoružavanjem i teritorijalnim pitanjima trebalo bi da se usmere na problem klimatskih promena zbog kojih između ostalog ove godine imamo rekordno niske vodostaje. Radi se o stvarima koje se direktno tiču našeg opstanka. Na međunarodnoj političkoj sceni međutim nema više onih džinova kojih je bilo posle Drugog svetskog rata a koji nisu bežali od ključnih problema. Sada imamo samo pione koji povlače ovakve poteze – navodi Popov.

Vatromet je bio zakazan u sklopu proslave 1,000 godina postojanja mađarske države i najavljen je kao najveći u Evropi. Događaj je ponovo zakazan za 27. avgust.

Juronjuz podseća da je 2006. godine tokom velikog nevremena stradalo pet osoba dok je nekoliko stotina bilo povređeno kada je nastala panika među brojnim posetiocima koji su se okupili na sličnom događaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari