Ni posle pet kola fudbaleri Partizana nisu stigli do prvog boda u Ligi Evrope. Nekompletni šampion Srbije nije se kao u prethodnim utakmicama obrukao u takmičarski nebitnom meču sa Tuluzom, štaviše, prvi put od početka borbi u J grupi nije poslužio protivniku za šuterski trening, ali mu požrtvovana i rasterećena igra ni u 12. pokušaju nije donela prekid serije poraza u takmičenjima po grupama, koja traje već pet godina – 0:1 (0:0).

 

Tuluz – Partizan 1:0 (0:0)

Stadion: Munisipal. Gledalaca: 11.123. Sudija: Kristin Jakobson (Island). Strelac: Braten 55. Žuti kartoni: Berson (Tuluz), Petrović (Partizan).

Tuluz: Blondel, Ebondo, Kapo, Nonke, Mbenge, Berson, Sirijeks, Braten (od 83. N’Gadi Kaku), Maćado, Luan (od 72. Tabanu), Sukuna.

Partizan: M. Božović, Stevanović, M. Jovanović, Đorđević, Knežević, Fejsa, Petrović (od 85. B. Jovanović), Tomić, Moreira, Ljajić (od 52. Bogunović), Kleo (od 74. Vašington).

 

Prvo poluvreme duela kombinovanih timova, bez nekoliko važnih startera na obe strane, proteklo je u neatraktivnoj, tj. taktički zadacima opterećenoj igri između dva šesnaesterca, s premalo opasnih akcija i šuteva. Pogotovo crno-belih, od početka fokusiranih na odbranu sopstvene mreže. Moreira nije imao prave saradnike u Ljajiću i Tomiću u ofanzivnom bloku, u retkim kontranapadima nedostajala je brzina golgetera Diare, a u prekidima udarci glavom štopera Krstajića, pa se domaći golman bacio na zemlju samo u 40. minutu kada je „bomba“ prinudnog levog beka Stevanovića prošla pored stative. Ni oslabljeni domaćin nije često pretio, a i kada bi to činio ili bi mu falila koncentracija u završnici, ili bi rampu spuštao gotovo nepogrešivi M. Božović. Najviše zahvaljujući njemu, Partizan je prvi put ove sezone imao remi posle 45 minuta u Ligi Evrope, odnosno nije primio više od jednog pogotka u nastavku. Na predaju ga je naterao samo Danijel Braten (55), glavom posle karambola u kaznenom prostoru crno-belih, nakon kornera Tuluza. Mogao je „parni valjak“ na sličan način do izjednačenja, da Blondel loptu Klea nije jedva skrenuo u korner, a Vašingtonova zamalo promašila okvir gola.

Tako su Francuzi napravili veliki korak ka proleću u Evropi, dok se Partizan okreće daleko važnijem superligaškom meču sa OFK Beogradom ove nedelje u Humskoj. Zbog ta tri boda u trci za titulu, sinoćne utakmice pošteđeni su neki važni prvotimci.

GORAN STEVANOVIĆ: Povoljan utisak

– Zadovoljan sam požrtvovanjem svoje ekipe, ovog puta nismo imali sreće, ali ostavili smo povoljan utisak. U prvom poluvremenu šansu smo tražili iz kontranapada, a u drugom preko dva špica, ali smo imali nesreću da primimo gol posle jednog „rikošeta“ u šesnaestercu – smatra trener Partizana Goran Stevanović.

MLADEN BOŽOVIĆ: Ponovili greške

– Nažalost, ponovo se vraćamo poraženi sa evropskog gostovanja jer smo ponovili neke greške. Šteta što u prvom poluvremenu nismo više pretili iz kontranapada kao u drugom, možda bi rezultat bio drugačiji – kaže golman crno-belih.

ADEM LJAJIĆ: Neka priča Partizan

– Ne bih da pričam o Mančester junajtedu, tu su ljudi iz Partizana, pitajte njih. Nemojte molim vas večeras o tome – procedio je razočarani Adem Ljajić o svom propalom transferu u engleski klub.

MILAN SMILJANIĆ: Dobar otpor

– Ne mogu da kažem da je Partizan zaslužio bod, ali dobro je parirao Tuluzu i odigrao bolje nego prethodne utakmice u Ligi Evrope – tvrdi bivši kapiten „parnog valjka“ koji je iz Barselone došao da bodri crno-bele.

Nije bilo incidenata

Strah od incidenata bio je ipak prenaduvan. Niti su Partizanovi navijači došli u Francusku, niti su Tuluzove pristalice, željne osvete za smrt Brisa Tatona, „lovile“ po ulicama ljude iz ekspedicije crno-belih, a bez problema je prošla i poseta grobu mladića ubijenog u Beogradu, koju je na dan utakmice od lokalne policije „izdejstvovao“ predsednik Tuluza. Neočekivano mirno bilo je i na preskromno popunjenim tribinama Munisipala, čak i na onoj sa stotinak domaćih „ultrasa“, koji su samo transparentom „Bris“ podsetili na tragičan događaj iz septembra.

Mančester junajted odustao od Ljajića

Uoči isteka pozajmice u Partizanu, Mančester junajted odustao je od kupovine Adema Ljajića. Mada je već dao prilično novca mladom vezisti i srpskom šampionu, prvak Engleske ne želi ugovor sa ovim fudbalerom. Posle 12 meseci praćenja njegovih igara procenjeno da su bolji izbor klinci iz pogona „crvenih đavola“. Propast ovog transfera koštaće Partizan 10 miliona evra, ili gotovo dva godišnja budžeta. „Neodlazak Ljajića verovatno će usloviti veću prodaju igrača u zimskom prelaznom roku, ali menadžment i predsednik kluba odlučuju o tim stvarima“, svestan je sportski direktor Ivan Tomić, koji ostanak Ljajića smatra velikim dobitkom za ekipu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari