Poražavajući podaci u Novom Pazaru: Dosad niko nije primio HPV vakcinu, dok je izuzetno malo dece vakcinisano obaveznom MMR vakcinom 1Foto: N. Kočović

Za dve nedelje, otkako je Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru dobio vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV), nije data niti jedna doza tog cepiva koje štiti od nekoliko vrsta malignih oboljenja, među kojima je i rak grlića materice.

U toj zdravstvenoj ustanovi rekli su da im je isporučeno 89 doza HPV vakcina, da se nekoliko građana interesovalo za primanje, ali da se još uvek niko nije odlučio za taj korak.

HPV vakcina namenjena je devojčicama i dečacima uzrasta od devet do 19 godina, a stručnjaci predlažu da je najbolje da se ona primi u periodu između 12. i 14. godine života.

“Imajući u vidu celu situaciju sa vakcinacijom, stiče se utisak da su roditelji obazrivi kada je i ova vakcina u pitanju zbog čega žele da sačekaju još malo i dobiju još dodatnih informacija. Naši lekari, pedijatri su roditeljima na raspolaganju i mogu im pružiti sve informacije koje ih zanimaju”, poručio je direktor Zavoda za javno zdravlje Šefadil Spahić.

Prema oceni Svetske zdravstvene organizacije vakcina protiv humanog papiloma virusa jedna je od najbezbednijih.

Istovremeno, zabrinjavajući su podaci i o imunizaciji dece u Novom Pazaru obaveznom MMR vakcinom jer zvanični podaci Dečjeg dispanzera pokazuju da je tek 11 odsto dece starosti do dve godine primilo tu vakcinu protiv malih boginja, zauški i rubeola.

Načelnica te zdravstvene ustanove Vesna Despotović istakla je da je trend opadanja procenta vakcinisane dece MMR vakcinom počeo da se beleži 2017. godine i da je trenutno, kako je ocenila, poražavajući.

“Trenutno je obuhvat vakcinacijom dece rođene 2018. godine oko 41 odsto, dok je kod onih rođenih godinu dana kasnije svega 25 odsto. Od 1.560 dece uzrasta dve godine samo 11 odsto je vakcinisano, što je posebno zabrinjavajuće. Podsećam da bi deca bila zaštićena, neophodno je da ih bude vakcinisano 95 odsto”, rekla je Despotović.

Zbog niske stope imunizacije dece održana je i sednica Saveta za zdravlje na kojoj je zaključeno da je neophodna kontinuirana saradnja nadležnih i komunikacija zdravstvenih radnika sa roditeljima kako bi odziv bio veći.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari