Patrijarh Porfirije: Kosovo suštinski deo Srbije, referendum održan 1389. godine

Patrijarh se ne bira u medijima

Ostavite komentar


  1. Opa, bato, prva pa- musko! Dakle, po Acinom receptu, poceo si da mutis . Lepo za pocetak. Spremte, se sprem’te…..

    1. Patriah da zastiti siromasne ukaze na nepravdu osudi kriminalnu vlast

  2. Referendum na Kosovu 1389? To kao da su ponisteni rezultati, gde je Predsednik Murat dobio 99,9% glasova( glava) i nastavio sa svojom TNS( Turskom Naprednom Strankom) da vlada voljom naroda narednih 5 vekova?

  3. Sediste patrijarsije odmah preseliti u Pec.Referendum je bio u 13 veku.

  4. Pa onda reci, tj. posavetuj Vučića, da nas ne laže više i ne maltretira, i da ne krši ustav i zakon, i da podnese ostavku, a na pravosudnim organima je sledeći korak.

    1. Ljudi, zar je moguće da ga ovoliko niste razumeli??? Čovek je sklon tome da kad nešto ne razume , kaže da je to glupo i bezveze. Ovoga puta se izgleda baš to dešava. Kada nekoga slušamo sa predubedjenjem da mu nadjemo šta mu fali onda stavimo zmijske uši pa se hvatamo za sve i svašta. Meni se on mnogo dopao. Pametan je, mudar, smiren,skroman i verujem da će dati sve od sebe

  5. Samo što je sa tog referenduma “car” Lazar pobegao i proglašen za sveca, Vuk Branković, koji se jedini borio sve vreme bitke, proglašen za izdajnika, turski vazal Marko Kraljević proglašen za narodnog heroja, a svi Lazini prešli u tursku službu!

    1. Срам вас било. Кнезу Лазару је одрубљена глава.

    2. Crni Olujicu, Vi kao da ste gledali direktan prenos boja na Kosovu 1389., pa zakljucujete odokativno… Ne radi Vam dobro taj vremeplov, ko zna koju ste bitku gledali…

      1. Nisam gled’o direktan prenos, niti iz vremeplova bitku – čitao sam knjige, gledao (originalna) dokumenta i nisam slušao mitove i „svedočenja“ nastala vekovima kasnije!…

        1. Aha! Što reče onaj Vaš ministar: Piši kako je napisano, i čitaj kako kažeš. Originalna dokumenta ste čitali: alal vera! Zar još uvek postoji nešto što je originalno? Mislim, osim ljudske sve pliće pameti, da ne upotrebim drugi izraz za to. Svi smo čitali neke knjige (onako kako su napisane), a ima ih svakakvih. Da zaključim: novi patrijarh mi deluje pristupačnije, razumnije, govori jezikom koji razumem, a šta će raditi dalje, da li će ga navući na stope njegovog prethodnika, videćemo. Vreme sve pokaže (a ne vremeplov).

          1. Milice, prava si carica za „smuti pa prospi“ argumente. Napisa čitav pasus, a da ništa nisi rekla osim da ti je novi patrijarh pristupačan, što nema nikakve veze sa Kosovskom bitkom.

    3. Omaklo vam se jedino za Lazara,poginuo ja a ostalo da u pravu ste. Stefan njegov sin ratovao za Bajazita i proglasen „svetim“ a Vuk koji je to odbio za izdajnika! Zupan isto lik za razmatranje.

    4. Postoji u Firenci dokument na latinskom jeziku od 31-og oktobra 1389-e kojim firentinske vlasti srpskom kralju Bosne Tvrtku I-om Kotromaniću čestitaju pobedu u boju na Kosovu.
      Levo krilo vojske Cara Lazara je držala bosanska vojska koju je poslao Kralj Tvrtko I a koju je vodio Vojvoda Vlatko Vuković Kosača a sa njim je bio i moj predak Knez Stanoje Jelačić.
      Dakle nemoj lupati gluposti.

  6. Neverovatno sta sve prica ova persona. Bog nije nacionalista i njemu teritorije, gradjevine, zlatni krstovi i haljne ne znace nista, a narocito ne mosti, Bozji posrednici i tamo neki sveci. Neka mi neki pop nadje to u Bibliji. A posto nece naci tako nesto onda treba da znaju da je upravo to Bozja volja da ne mogu da nadju.

    1. Svaka cast na komentaru. Jos mnoooogo stvari u Bozijoj knjizi ne postoji ili je zabranjeno,a u nasim crkvama se slavi.

      1. Ko je autor te Božije knjige o kojoj pišete? Bog lično? Ljudi, posete i odanost SPC nisu obavezne za vernike. Budite dobri ljudi, ne činite zlo, poštujte jedni druge, volite svoje bližnje, pa i one koji vam možda nisu blizu, verujte u svog Boga, gde god on bio. I bez posrednika ako vam tako odgovara. SPC ima svoju ulogu u društvu i svoje sledbenike koji poštuju to što crkva nalaže i veruju da bez posredovanja crkve ne mogu da tumače tu Božiju knjigu (Bibliju) i žive u skladu sa Božijom voljom.

        1. (10. put) Verovali ili ne, g-đo Carice Milice, postoji relativno mnogo originalnih dokumenata (ili njihovih replika) – ako ste čitali „neke knjige“, alal Vam vera što ne znate za njihovo postojanje! (Uzgred, ovaj ministar kojega spominjete je Vaš /i Porfirijev/, ne moj)
          Moguće je da Vam novi patrijarh „deluje“ tako, no ja ne zaključujem na osnovu toga kako mi neko „deluje“ (izgleda), nego na osnovu onog šta je dosad uradio (a bilo je mnogo tog što ne valja) i na osnovu toga šta predstavlja kao svoj „program“ (u njemu ima mnogo toga, kao ovo o „referendumu 1389.“ što baš ne uliva nadu – i za to ne treba ni vremeplov, niti čekati šta će vreme pokazati)!

    2. Zabiravili su ključnu reč „Bog je jedan i jedini“ nikakve nacije,sveci.Uzgred nacije su izmišljene krajem 18 veka.Pre su bili kraljevi,carevi,robovi,vlastela.Nacije su izmišljene radi ukrupnjavanja poseda.

  7. Taj je referendum ponisitila Osmanska imperija…tako da kaci macki na rep 🙂
    Kosovo je otislo…cuvajte Vojvodinu!!!!

    1. @Niki

      Otisla je odavno i osmanska imperija, otisli i nacisti a otice i NATO… A Kosovo ce biti deo Srbije. Imate vasu Albaniju pa se tamo igrajte drzave i to vam je previse.

    2. Srpski narod u 19-om i početkom 20-og veka uspeo da se izbori za slobodu i nezavisnost, da uništi dve velike imperije, koje su mu stajale na putu. Vođeni pogrešnom politikom i političarima Srbi se u 21-om veku polako vraćaju u ropstvo. Ovaj put dobrovoljno, bez ratova i okupacija se odričemo slobode.

  8. „Referendum održan 1389. godine“
    E to je bila „prava demokratija“ samo što u tom „reverendumu“ popovi nisu učestvovali, oni su samo „blagosiljali“ učesnike, isto kao i 600 godina kasnije na liniji Ogulin, Karlivac, Virovitica.

  9. Očekuje se reakcija nekog Madjarskog duhovnika, koji će dokazati da je granice Ugarskog carstva postavio Atila Hunski još u V veku (znači: „jači“ je od ovih naših za IX vekova!? Ode Vojvodina… Bugari verovatno imaju svog igrača… ode sve do Niša??? Kuda mi to idemo? Slutim: samo oni kod kojih je budućnost neizvesna, žive u prošlosti?

  10. I Arsenije Čarnojević je 1690 posle referenduma organizovao Veliku seobu Srba ka K&K carevini.

  11. Ako je tako, onda su Srbi te 1389. odlucili da Kosovo nije deo Srbije 🙂

  12. Била сам скептична према њему, али све више ми се допада.

    1. Patrijarh je sinoc bio kao melem za dusu: smiren, obrazovan, biranim recima rekao sustinu.Napokon normalan covek, da nesto pametno cujes. Odusevio me je.

  13. Čisto sumnjam da su birački spiskovi 1389. bili kompletni i ispravni. Pored toga, izvori javljaju da je glasao i veći broj stanovnika tadašnje Otomanske Imperije, kao i veći broj Srba, Bošnjaka, Crnogoraca i ostalih iz dijaspore, koji listom nisu upisani u biračke spiskove.
    Ovaj referendum smatram nelegitimnim!

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 7. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.