Porodica Moše Marjanovića strahuje od izbacivanja na ulicu 1Foto: Miroslav Dragojević

Sin i ćerka čuvenog fudbalera Blagoja Moše Marjanovića mogli bi uskoro da budu primorani da se isele iz stana koji je njihov otac 1958. dobio od grada i bivšeg kluba BSK-a.

Trosobni stan na Trgu Nikole Pašića u Igumanovoj palati u centru Beograda pripao je 1991. restitucijom Srpskoj pravoslavnoj crkvi, dok potomci legendarnog igrača, koji je igrao na Svetskom prvenstvu u Montevideu 1930. u njemu danas žive kao zaštićeni stanari.

Zoran i Višnja, deca Moše Marjanovića, objašnjavaju da su stan u Igumanovoj palati, koja se vodi kao zadužbina, uvek doživljavali kao svoj i da sve do sada nisu strepeli da bi mogli da ostanu bez njega.

– Zakoni su se menjali, ali naše probleme niko još nije rešio. Nismo jedini stanari u Igumanovoj palati. Uredno plaćamo porez na imovinu, kao da smo vlasnici stana, plaćamo sve račune, kao i rentu od oko 160 evra koju je odredila Srpska pravoslavna crkva. Sa SPC nemamo nikakav problem i oni su korektni, ali plašimo se da je sve bliži momenat kada će od nas biti zatraženo da se iselimo, objašnjava za Danas Zoran Marjanović.

Nadležni iz Grada Beograda pominjali su mogućnost da se porodici da drugi stan manje kvadrature u nekoj od prigradskih opština, poput Mladenovca.

– Ni sam ne znam šta da kažem. Ne bih se radovao stanu u Mladenovcu ili negde drugde, ali do sada nam nijedna konkretna nije ni data, pa da bi mogli da razmišljamo. Priča se da se Patrijaršija s nekim stanarima nagodila da se isele uz određeno obeštećenje, ali ni ta ponuda nama nikada nije bila na stolu, dodaje Zoran Marjanović. Sin Moše Marjanovića je dugo godina radio u JAT-u, gde upravo zbog stana u kome živi nikada nije mogao da dobije svoj jer se smatralo da je stambeno obezbeđen.

– Svi znaju da u ono vreme u JAT-u stan nije dobio samo ko nije digao ruku. Ja nisam imao obraza da tražim za sebe kada sam živeo u trosobnom stanu u centru Beograda. Isto je i sa mojom suprugom, a sada smo došli do toga da ne znamo gde će sutra živeti naša ćerka Mia. Mnogi ljudi misle da nam je problem da odemo iz centra grada. Nije ovo odavno luksuzan stan i ulaganja su ogromna. Mi nemamo drugog izbora osim da ga održavamo koliko možemo, naglašava Zoran Marjanović.

Moša je po tvrdnji Zorana imao priliku da za života stekne ne jedan nego više stanova.

– Gradonačelnik Beograda Branko Pešić svojevremeno mu je nudio stan za njega i porodicu, ali je on to odbio. Tvrdio je da mu ne treba, da mu je dovoljno ovo što živi sa porodicom u Igumanovoj palati. Bio je skroman. Kada je bio trener u Torinu, odbio je da za desetostruko veće pare pređe u Juventus. Tada se nije vrtelo sve oko novca. Bio je srećan onim što ima i nije tražio ništa preko mere, zaključuje Zoran Marjanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari