Porodice poginulih aleksinačkih rudara podnele prigovor na odluku Tužilaštva da nikoga krivično ne goni zbog nesreće 1Foto: Z. Miladinović/Danas

Advokat porodica osam poginulih rudara u nesreći u rudniku “Soko” koja se dogodila 1. aprila prošle godine saopštio je da je podneo prigovor na najnoviju odluku Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu koje je drugi put u poslednjih pet meseci odlučilo da nikoga krivično ne goni zbog ove nesreće.

Pravni zastupnik porodica stradalih rudara, advokat Bratislav Stojanović, najavio je i da će inicirati u Skupštini Srbije formiranje anketne komisije koja će preispitati rad svih državnih organa u ovom slučaju.

On je na današnjoj konferenciji za novinare u Aleksincu kazao da je rudnik „Soko“ 14 meseci radio bez dozvole za rad, a da je osam rudara umrlo za 40 sekundi, zbog toga što u rudniku, u kojem se radi po zastarelom sistemu, nije bilo kiseonika.

U nesreći koja se dogodila u ranu zoru, pred završetak treće smene, u kojoj je bilo 67 rudara, od posledica gušenja usled proboja enormne koncentracije metana stradali su rudari Nenad Trivunac, Bratislav Živković, Branko Čokorilo, Branislav Zlatanović, Radovan Grujić, Darko Zlatković, Bojan Stajić i Petar Petrović, svi iz Aleksinca i okoline.

Više od 20 rudara je lakše i teže povređeno.

“Podneli smo prigovor na odluku OJT Aleksinac Višem javnom tužilaštvu u Nišu, i ne sumnjamo da će ono odlučivati po zakonu. Ukoliko naš prigovor ipak bude odbijen, podnećemo krivičnu prijavu u ime pravnih sledbenika smrtno stradalih rudara, jer sva odgovorna lica treba da budu osuđena i budu primer svim drugim rukovodiocima koji ne vode računa o bezbednosti radnika”, rekao je Stojanović.

Porodice poginulih aleksinačkih rudara podnele prigovor na odluku Tužilaštva da nikoga krivično ne goni zbog nesreće 2
Advokat Bratislav Stojanović: Foto Z. Miladinović

On je kazao da porodice poginulih rudara, ukoliko u Srbiji iscrpu sva pravna sredstva, imaju pravni osnov i za pokretanje postupka pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, koji je već, u slučaju Mučibabić protiv Srbije, iz 2006. godine, doneo presudu u korist radnika koji je stradao na poslu.

Precizirao je da bi skupštinska Anketna komisija, čije će formiranje inicirati, trebalo da preispita rad Ministarstva rudarstva i energetike, kao i javnih tužilaštava koja su u ovom slučaju odlučivala.

“Skupština Srbije je najviši državni organ i ne postoji viši nivo da se o ovom slučaju raspravlja i odlučuje”, rekao je on.

Stojanović je još kazao da su porodice dobile spise predmeta od Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu tek 15. decembra, odnosno osam i po meseci nakon nesreće.

“U toj dokumentaciji smo našli jedan neverovatan podatak- da je republički inspektor za rudarstvo  utvrdio da je rudnik Soko radio bez dozvole za rad, odnosno da su se 14 meseci odvijali jamski iskopi bez dozvole za rad, i da je to utvrđeno tek kada se dogodila nesreća”, rekao je.

On je dodao i da se u rudniku “Soko”, pre svega zbog nedostaka materijalnih sredstava, radilo po zastereloj metodi jamskog iskopavanja, sa dotokom kiseonika kroz separativni ventilacioni sistem koji se isključuje kada krene varničenje zbog prisustva amonijaka.

“U ovom slučaju je dotok kiseonika iz tog razloga bio isključen, a da nije- krenulo bi varničenje i došlo bi do eksplozije, u kojoj bi stradali svi koji su bili u jami”, rekao je.

Prema njegovim rečima, republički rudarski inspektor je preporučio da se u rudniku “Soko” obavlja iskopavanje po savremenijoj, “Češkoj metodi”, koja podrazumeva separatno kopanje, po etažama, odozgo nadole, i obezbeđuje bolje snabdevanje kiseonikom i bezbednija je za rudare.

“Naš cilj je da ovaj rudnik radi, ali u skladu sa nalazom inspektora, odnosno sa upotrebom ‘Češkog sistema’”, rekao je on.

Dalibor Zlatković, brat pognulog šefa smene Darka, kazao je da će porodice istrajati do kraja, pa makar vodile spor 20 godina, i makar pred sudom u Strazburu.

“Sramota… ali to je naša pravna država”, kazao je on.

Dragana Stajić, supruga poginulog rudara Bojana, kazala je da ipak nije očekivala ovakvu odluku aleksinačkog OJT.

“Jadno je. Odluku smo dobili sad, za praznik, koji nam ionako pada teško. Još jedan udar na sve nas”, rekla je ona.

Sanja Trivunac, supruga poginulog Nenada, takođe kaže da je odluka aleksinačkog OJT sramna, posebno prema onima koji su “sve izgubili”.

“Mnogo smo besni i razočarani. Ali, vuče nas pravda, a i da drugine dožive isto što i mi”, rekla je ona.

Aleksinačko OJT saopštilo je 5. januara da je “nakon sprovedenih dokaznih radnji, a imajući u vidu i ranije obavljena veštačenja”, odbacilo krivičnu prijavu Ministarstva rudarstva i energetike protiv 14 lica, zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti iz člana 288. stava 4. u vezi člana 280. stava 3. u vezi stava 2. Krivičnog zakonika jer ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti”.

Ovo tužilaštvo je prethodno, 26. jula prošle godine, takođe donelo odluku da “nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica, jer u radnjama bilo kog lica nisu ostvarena obeležja nekog od krivičnih dela za koje se goni po službenoj dužnosti”.

Ministarstvo rudarstva i energetike je nakon toga, 13. avgusta, predalo krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Nišu protiv 14 lica zbog teškog dela protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine.

„Krivičnu prijavu podneli smo protiv osoba za koje smatramo da su odgovorni jer se izvođenje radova vršilo na osnovu neispravne i nevažeće dokumentacije i za nečinjenje ili činjenje suprotno propisima u noći kada je došlo do nesreće u rudniku ‘Soko’. Zatim, smatramo da postoje indicije da su naručili izradu Tehničkog rudarskog projekta na osnovu dopunskog i glavnog rudarskog projekta za koje nisu imali odobrenja resornog Ministarstva ili su odobrenja istekla. Takođe vršena je tehnička kontrola koja nije proverila sve činjenice i koja je tvrdila da odobrenja postoje, iako ih nije bilo”, saopštilo je.

Ministarstvo je navelo da su VJT- u predate sve informacije sa dokumentacijom i audio zapisima o nesreći u rudniku „Soko“, uključujući i zapisnik rudarske inspektorke.

Niško VJT je nakon toga ustupilo ovu krivičnu prijavu aleksinačkom OJT na dalje postupanje, koje ju je odbacilo.

Resorno ministarstvo je nakon nesreće saopštilo da će biti urađena detaljna istraga, a ministarka Zorana Mihajlović je tada obećala da će njeni rezultati biti javni i da “ništa neće ostati sa strane i ništa neće biti sklonjeno”.

Porodice poginulih su govorile za Danas da su njihovi muževi i očevi upozoravali da u tom delu jame ima i mulja i metana i vode, te da je “pitanje trenutka kada će se dogoditi nesreća”.

Neki od preživelih rudara su dodali da se danima pre nesreće osećao “miris pokvarenih jaja”, te da je postojala povećana koncentracija dimetil sulfida, koji se održavao na kožu i na oči, zbog čega su tražili medicinsku pomoć.

Nadležni nisu reagovali na upozorenja, a oni su morali da silaze u jamu, rekli su.

Neki od povređenih rudara su kazali da se više neće vraćati u rudnik.

 

Zorana Mihajlović: Krivična prijava Ministarstva bila je potkrepljena dokazima

Zorana Mihajlović, bivša ministarka rudarstva i energetike, prethodno je rekla za Danas da je prijava Ministarstva bila “itekako potkrepljena dokazima”.

“Stav Ministarstva rudarstva i energetike kojim sam rukovodila je bio vrlo jasan. Svaka krivična prijava koju smo podnosili tužilastvima- a bilo ih je tokom svih ovih godina, pa tako i ova, gde su rudari izgubili živote, itekako je bila potkrepljena dokazima, od audio snimaka do dokumentacije”, rekla je ona, nakon najnovije odluke aleksinačkog OJT.

“Nijedna odluka neće vratiti živote rudara, ali može biti nauk u svim drugim situacijama. Deca su izgubila oceve, majke sinove, brat brata, a žene svoje supružnike. Bila sam tamo, i dan danas ne mogu da zaboravim ni suze, ni tugu, ni jauke dok smo čekali da se iz jame izvuku tela nastradalih”, dodala je Mihajlović.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari