Tužilaštvo u Aleksincu odlučilo da niko nije kriv za nesreću u rudniku "Soko": Porodice najavile krivične prijave, ali i da će pravdu tražiti u Strazburu 1foto FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

Advokat porodica osam poginulih rudara u nesreći u rudniku “Soko”, koja se dogodila 1. aprila prošle godine, najavio je podnošenje prigovora na najnoviju odluku Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu koje je drugi put u poslednjih pet meseci odlučilo da nikoga krivično ne goni zbog ove nesreće.

Neke porodice poginulih rudara kazale su da su sada spremne da podnesu sopstvene krivične prijave, pa i da idu do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu ukoliko pravdu ne nađu u Srbiji.

Zorana Mihajlović, bivša ministarka rudarstva i energetike koje je podnelo krivičnu prijavu protiv 14 osoba zbog teškog dela protiv opšte sigurnosti, a OJT Aleksinac je ovih dana odbacilo, kaže da je prijava bila “itekako potkrepljena dokazima”, kao i da još ima mesta za reakciju i oštećenih porodica i podnosioca prijave.

U nesreći u rudniku „Soko” koja se dogodila u ranu zoru, pred završetak treće smene, od posledica gušenja usled proboja enormne koncentracije metana stradali su rudari Nenad Trivunac, Bratislav Živković, Branko Čokorilo, Branislav Zlatanović, Radovan Grujić, Darko Zlatković, Bojan Stajić i Petar Petrović, svi iz Aleksinca i okoline.

Više od 20 rudara je povređeno.

Goni se po službenoj dužnosti

Aleksinačko OJT saopštilo je juče da je “nakon sprovedenih dokaznih radnji, a imajući u vidu i ranije obavljena veštačenja”, odbacilo krivičnu prijavu Ministarstva rudarstva i energetike protiv 14 lica, zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti iz člana 288. stava 4. u vezi člana 280. stava 3. u vezi stava 2. Krivičnog zakonika jer ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti”.

Tužilaštvo je navelo da su o tome obavešteni podnosilac prijave, odnosno Ministarstvo, punomoćnik oštećenih, te zakonski nasledici pokojnih rudara kao oštećeni, kojima je upućena pouka da “na navedenu odluku mogu podneti prigovor neposredno Višem javnom tužilaštvu u Nišu”.

Aleksinačko OJT je prethodno, 26. jula prošle godine, takođe donelo odluku da “nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica, jer u radnjama bilo kog lica nisu ostvarena obeležja nekog od krivičnih dela za koje se goni po službenoj dužnosti”.

Ono je navelo da je takvu odluku donelo na osnovu “analize prikupljenih dokaza”, kao što su izveštaj stručne komisije formirane od strane javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja “Resavica“, u čijem je radu učestvovala i republička inspektorka za rudarstvo Zorica Vukadinović, te nalaz, dopuna nalaza i mišljenje Komisije veštaka Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu, kao i izveštaj Zavoda za sudsku medicinu u Nišu o izvršenoj obdukciji leševa poginulih rudara.

Ministarstvo rudarstva i energetike je nakon toga, 13. avgusta, predalo krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Nišu protiv 14 lica zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine.

„Krivičnu prijavu podneli smo protiv osoba za koje smatramo da su odgovorni jer se izvođenje radova vršilo na osnovu neispravne i nevažeće dokumentacije i za nečinjenje ili činjenje suprotno propisima u noći kada je došlo do nesreće u rudniku ‘Soko’. Zatim, smatramo da postoje indicije da su naručili izradu Tehničkog rudarskog projekta na osnovu dopunskog i glavnog rudarskog projekta za koje nisu imali odobrenja resornog Ministarstva ili su odobrenja istekla. Takođe vršena je tehnička kontrola koja nije proverila sve činjenice i koja je tvrdila da odobrenja postoje, iako ih nije bilo”, saopštilo je Ministarstvo.

Ministarstvo je navelo da su VJT- u predate sve informacije sa dokumentacijom i audio zapisima o nesreći u rudniku „Soko“, uključujući i zapisnik rudarske inspektorke.

“Takođe smo o sadržaju ove krivične prijave informisali i Republičko javno tužilaštvo u Beogradu, jer smatramo da najviše instance treba da ispitaju sve činjenice”, dodalo je u saopštenju.

Niško VJT je nakon toga ustupilo ovu krivičnu prijavu aleksinačkom OJT na dalje postupanje, koje se za sada okončalo njenim odbacivanjem.

Porodice stradalih rudara “ljute i besne”, najavljuju i prigovore i nove krivične prijave 

“Uložiću prigovor na odluku OJT u Aleksincu Višem javnom tužilaštvu u Nišu. Porodice smrtno stradalih rudara imaju procesna ovlašćenja za podnošenje krivične prijave dok ne zastari krivično gonjenje, ali ćemo pre eventualnog podnošenja krivične prijave sačekati odluku po uloženom prigovoru”, kaže za Danas advokat Bratislav Stojanović, koji zastupa porodice svih osam poginulih rudara.

Tužilaštvo u Aleksincu odlučilo da niko nije kriv za nesreću u rudniku "Soko": Porodice najavile krivične prijave, ali i da će pravdu tražiti u Strazburu 2
„Izložba garavih senki“ u Aleksincu posle nesreće: Foto Dragana Stajić

Sanja Trivunac, supruga stradalog rudara Nenada, dodaje da ništa drugo nije očekivala od aleksinačkog OJT, ali da je uprkos tome “ljuta i besna”, kao i članovi ostalih porodica.

“Neshvatljivo je da nikada nema krivaca za ovakve nesreće, a ova nije prva. Kako može da nema krivaca kada po tvrdnji Ministarstva rudarstva taj deo jame nije imao dozvolu za rad od 2013. godine? On nije smeo da se otvori i rudari tu nisu smeli da silaze u taj deo jame”, kaže ona.

Trivunac kaže da će se sve porodice konsultovati oko podnošenja krivične prijave, ali da ona misli da više nema mesta čekanju.

“Složni smo i da idemo izvan Srbije, do suda u Strazburu, ako se ovde stvari nastave na ovaj način, kroz ‘dobacivanje’ niškog i aleksinačkog tužilaštva. Naći ćemo nekako novac…”, kaže ona za Danas.

Bivša ministarka Mihajlović: Prijava Ministarstva potkrepljena dokazima

“Stav Ministarstva rudarstva i energetike kojim sam rukovodila je bio vrlo jasan. Svaka krivična prijava koju smo podnosili tužilastvima- a bilo ih je tokom svih ovih godina, pa tako i ova, gde su rudari izgubili živote, itekako je bila potkrepljena dokazima, od audio snimaka do dokumentacije”, kaže bivša ministarka Mihajlović.

Ona podseća da su mediji izvestili da su o odluci aleksinačkog OJT obavešteni podnosilac prijave, punomoćnik oštećenih i zakonski naslednici pokojnih oštećenih, sa poukom da na navedenu odluku mogu podneti prigovor neposredno Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

“To znači da postoji još jedna mogućnost za reakciju – da oni podnesu prigovor na ovakvu odluku niškom tužilaštvu. Nijedna odluka neće vratiti živote rudara, ali neće biti ni nauk u svim drugim situacijama. Deca su izgubila oceve, majke sinove, brat brata, a žene svoje supružnike. Bila sam tamo, i dan danas ne mogu da zaboravim ni suze, ni tugu, ni jauke dok smo čekali da se iz jame izvuku tela nastradalih”, kaže Mihajlović za Danas.

Ministarstvo rudarstva i energetike je nakon nesreće saopštilo da će biti urađena detaljna istraga, a Mihajlović je tada obećala da će njeni rezultati biti javni i da “ništa neće ostati sa strane i ništa neće biti sklonjeno”.

Porodice poginulih su govorile za Danas da su njihovi muževi i očevi upozoravali da u tom delu jame ima i mulja i metana i vode, te da je “pitanje trenutka kada će se dogoditi nesreća”.

Neki od preživelih rudara su dodali da se danima pre nesreće osećao “miris pokvarenih jaja”, te da je postojala povećana koncentracija dimetil sulfida, koji se održavao na kožu i na oči, zbog čega su tražili medicinsku pomoć.

Nadležni nisu reagovali na upozorenja, a oni su morali da silaze u jamu, rekli su.

Neki od povređenih rudara su kazali da se više neće vraćati u rudnik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari