Povređeni rudar iz rudnika “Soko”: Znali smo da će biti nesreće, mnogi planiraju da daju otkaz 1Foto: Beta/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIĆ

Mnogi rudari planiraju da daju otkaz zbog nebezbednih uslova rada, a i ja ću razmisliti da li ću se vraćati u rudnik, kaže za Danas Saša Dimitrijević, rudar iz rudnika „Soko“, povređen u rudarskoj nesreći 1. aprila, kada je poginulo osam i povređeno još 20 njegovih kolega.

„Mnogi planiraju da daju otkaz, posebno mlađi rudari, a među njima i ima i dece od dvadeset i nešto godina. Nesreća je bila strašna, a rad u rudniku je nebezbedan. I ja ću tek videti da li ću se vratitina taj posao, najvažnije mi je da se prvo zalečim“, kaže Dimitrijević, koji je bio zbrinut u bolnici u Aleksincu.

On potvrđuje da se u rudniku u poslednje vreme govorilo da uslovi rada nisu bezbedni, a da su rudari sa strahom i lošom slutnom ulazili u jamu.

„Znalo se da će se nešto desiti, to su bili neispitani radovi, jedino se nije znalo u kom trenutku će se desiti i šta sve. Nismo znali da li će nam glave doći voda, mulj ili metan, a svega je bilo, pa i sve te tri stvari odjednom“, kaže on.

Povređeni rudar iz rudnika “Soko”: Znali smo da će biti nesreće, mnogi planiraju da daju otkaz 2
Rudar Saša Dimitrijević: Foto Nova S/printscreen

Dimitrijević kaže da je, recimo, njegov kolega iz sela Bobovišta veče pred odlazak u treću smenu, kada se nesreća dogodila, otišao kod komšije da popije rakiju, govoreći mu da mu je to možda poslednja. Supruzi je rekao da mu spremi odelo za sahranu, jer se možda neće vratiti. Mnogima se nije išlo na posao, kaže on.

„Oporavljam se, a mnogo mi nije dobro. Imam glavobolju i bole me grudi, ali mi je najveći problem depresija. Ovo je teška tragedija i ogroman šok. Otišli su ljudi sa kojima sam delio dobro i zlo, koji su mi bili kao braća…“, kaže.

On dodaje da se nesreće ne seća, a da su mu prva sećanja iz aleksinačke bolnice. Bio je na dvadesetak metara od mesta pogibije svojih drugova i sam se nadisao otrovnog gasa.

„Drugovi su mi kazali da su me ‘ugrabili’, vukli niz šipku, vadili mi jezik iz usta, pa me rudničkim trakama izneli na portal. Neki su mi govorili da treba da povraćam, a ja sam, kažu, pričao sa njima. Ništa od svega toga ne znam“, kaže on.

Više rudara ili rođaka poginulih su kazali da su neki rudari desetak dana pred nesreću bezuspešno upozoravali šefove da nisu bezbedni, jer „kopaju ispod jezera“, a u oknu se „oseća neki miris“, te da su tražili i da ne rade.

Niko od nadležnih nije zvanično odgovorio na ovakve tvrdnje, niti najavio da će biti njihove institucionalne provere i utvrđivanja eventualne odgovornosti.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kazala je na dan nesreće da je rudnik “Soko” “opskrbljen svom potrebnom opremom i monotoringom”, a da je “svaki trenutak nesreće zabeležen”.

Vršilac dužnosti direktora „Resavice“ Saša Spasić je dodao da “situacija u ovom rudniku nije mogla da se predvidi i da uređaji za merenje koncentracije metana nisu pokazivali ništa što bi ukazivalo na tragediju”.

Svi rudari u rudniku “Soko” nastradali su od posledica gušenja usled proboja enormne koncentracije metana, koja, kako su sami zvaničnici kazali, “nije skoro viđena”.

 

Povređeni

Sedamnaest povređenih rudara zbrinuto je u Aleksincu, a trojica u Nišu.

Svi su otpušteni na kućno lečenje, izuzev jednog, koji se još uvek nalazi u niškom Univerzitetskom kliničkom centru.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari