Usled nestašica vode i hrane nakon razornog zemljotresa na Haitiju lokalni preprodavci osnovne namirnice prodaju po astronomskim cenama. Prema rečima dopisnika, cena flaširane vode je udvostručena, kao i cena benzina. Roba koja se prodaje na ulicama Port-o-Prensa najvećim delom je pokradena iz srušenih samousluga.

 U gradu gde je 90 odsto restorana i prodavnica sravnjeno sa zemljom, obrok je luksuz. Prema izjavama novinara koji su iz sveta došli u razoreni grad, rezance prelivene paradajz sosom treba platiti 11 dolara, dok kajgana košta 13 dolara. Time su se cene u Port-o-Prensu, najsiromašnijem glavnom gradu Latinske Amerike, izjednačile sa Madridom i Rimom. Noćenje u običnom hotelu košta 200 dolara, a dok je uoči zemljotresa noćenje u istom hotelu je koštalo 70 dolara.

Međunarodna zajednica je, prema podacima UN, Haitiju do sada obećala pomoć od ukupno 1,2 milijarde dolara. Oko 200.000 Haićana je u proteklih devet dana dobilo oko milion obroka, navodi se u izveštaju Svetskog programa za hranu koji procenjuje da će u narednih tridesetak dana biti potrebno oko 100 miliona obroka. Prema podacima Međunarodne organizacije za migrante, na Haitiju je otvoreno oko 300 improvizovanih prihvatnih centara za oko 370.000 ljudi koji su postali beskućnici. U Port-o-Prensu radi osam, uglavnom poljskih bolnica. Prema poslednjim procenama u zemljotresu je stradalo najmanje 200.000 ljudi, od čega je 80.000 sahranjeno u masovnim grobnicama.

Ha ostrvu 16.000 američkih vojnika

Port-o-Prens – SAD su uputile dodatnih 4.000 vojnika na Haiti kao pomoć spasilačkim naporima u svom trećem talasu slanja trupa nakon razornog zemljotresa. Time će ukupan broj američkih vojnika na ostrvu biti 16.000, a planirano je da u misiji učestvuju i marinci raspoređeni u Africi i zalivskim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari