Portal Nova.rs objavio delove razgovora dispečera sa rudarima rudnika „Soko“ u noći nesreće 1foto FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

Više od godinu dana je prošlo od nesreće u rudniku „Soko“, u kojoj je 1. aprila prošle godine stradalo osam rudara, dok je njih 20 povređeno.

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu je u proteklom periodu po pitanju nesreće u tom rudniku dva puta donelo istu odluku, da „nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica“.

Portal Nova.rs došao je u posed audio zapisa iz dispečerskog centra kojem su zabeleženi trenuci pre, ali i posle tragedije u rudniku, kada je došlo do proboja metana.

Kako se čuje na audio snimku, ali i po izjavi dispečera Emine Milovanović Stamenković, oko četiri ujutru došlo je do naglog povećanja koncentracije metana na VN-3I (ventilacioni niskop). Tada se oglasio zvučni signal i na monitoru se pojavila povećana koncentracija metana. Dispečer u jednom trenutku rukovodiocu govori da svugde ima metana, već preko pet odsto.

Rudar: Je l’ silazi neko bre? Nemamo više dušu.

Dispečer: Silazi, silazi, krenuli su.

Rudar: Kad ćemo da ih iznesemo napolje? Ne možemo sami da izvučemo sve, bre. Kako ih nije sramota, bre?

Dispečer potom poziva nadređene i govori da je nalog da svi dođu u rudnik.

Razgovor između dispečera sa zaposlenima u rudniku „Soko“ trajao je oko 40 minuta, a portal Nova.rs je objavio delove.

Potom se čuje razgovor dispečera i izvesnog Miljkovića.

Dispečer: Svuda ima preko pet odsto metana, čak ispred ventilatora.

Miljković: Koliko je metan?

Dispečer: Ima preko pet odsto, svuda. Ispred ventilatora.

Miljković: Ventilacija je uključena?

Dispečer: Neće da se uključi, ima preko pet odsto ispred ventilatora. Ne može ni ventilator da se uključi.
Povišen nivo metana registrovan u 4.02h

Kako je Nova.rs ranije pisala, prva informacija o pojavi metana registrovana je u 04:02:30, kada je dispečer obavestila otkop da je koncentracija metana iz otkopa 1,54 odsto. U 4:04:04, dispečer ponovo javlja za metan (ne razume se razgovor).

„U 04:08:09 dispečer saopštava da je ispala trafostanica VV-2 koju uključuje iz dispečerskog centra, ali na monitoru vidi da separatni ventilatori ne rade. Dispečer nekom javlja da je trafostanica uključena, ali da ventilacija neće da se uključi i traži da električar uključi ventilaciju i da je metan preko 5 odsto. Po pisanoj izjavi dispečera, u međuvremenu je došlo do pojave metana ispred ventilatora (što se videlo na monitoru), na stacionarnom instrumentu za detekciju metana u prostoriji TN-3“, navodi se u izveštaju.

U 04:29:06 dispečer dobija prvu jasnu informaciju da je počelo izvlačenje i da ima povređenih. U 04:38:08 dispečer obaveštava Hitnu pomoć da ima povređenih radnika.

Prilikom curenja metana u rudniku „Soko“, osmorica radnika treće smene stradala su na licu mesta, dok je njih 20 povređeno.

Stradali su Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Petar Petrović (31), Radovan Grujić (47), Branko Čokorilo (57), Branislav Zlatanović (54), Bratislav Živković (59) i Bojan Stajić (34).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari