Rudnik olova, zlata i cinka „Lece“ kod Medveđe, na jugu Srbije, danas zvanično počinje da radi, saznali smo u koncernu „Farmakom MB“, koji je vlasnik jedinog rudokopa u Jablaničkom okrugu. Miroslav Bogićević, predsednik koncerna, koji je kupio rudnik „Lece“ za 9,5 miliona evra, što je bila početna cena, obećava da će do posla doći oko 300 rudara.

– Kako se rudnik bude oporavljao, tako će i broj rudara biti veći, što će doprineti i preporodu ovoga kraja – smatra Miroslav Bogićević.

Proizvodnja u rudniku „Lece“ zaustavljena je 2001. godine, iako je ruda decenijama imala najfiniji sadržaj zlata u Evropi, kolektiv je definitivno zatvoren 2004. godine, a dve godine kasnije uveden je stečaj. Prema ranijim procenama stručnjaka, samo se na jalovištu rudnika Lece nalazi oko tri tone zlata, a u rudokopu rezerve olova, zlata i cinka dovoljne su za normalnu eksploataciju u narednih pedeset godina.

Slobodan Drašković, predsednik opštine Medveđa, kaže da očekuje da će posle početka eksploatacije rude ekonomske prilike biti neuporedivo bolje u Gornjoj Jablanici i da će biti zaustavljene seobe koje su decenijama obeležje ovog dela juga Srbije.

Poslednjih godina kolektiv je često bio u žiži interesovanja javnosti. Lane je, na primer, više rudara pokušavalo da blokadom puteva skrene pažnju na velike nevolje. Isticali su da je posle dugog sudskog sporenja, 155 rudara dobilo pravosnažne presude za isplatu neizmirenih plata, ali se to nije dogodilo, iako je rok bio septembar 2008. godine. Po sudskim odlukama, svakom rudaru je pripalo od 150 do 400 hiljada dinara, a ta sredstva, koja se odnose na period od 2001. do 2003. godine, trebalo je da budu namirena iz tzv. stečajne mase.

Rudar Miroslav Šuković kaže da su u vreme protesta bili rešeni da se izbore za svoja prava, jer im je to jedino preostalo. Kasnije su, međutim, po obećanjima iz Beograda, odustali od dalje blokade puta. – Ne razumemo se mi u propise, ali je čudnovato da ne možemo da ostvarimo svoja prava ako se zna da na računu rudnika ima dovoljno sredstava – kaže Šuković.

U Medveđi je planirano da se sagradi i nova poslovna zgrada u kojoj bi boravili stručnjaci koji dolaze u ove krajeve, kako bi pomogli razvoj rudnika. Prema ranijim procenama stručnjaka, samo se na jalovištu rudnika „Lece“ nalazi oko tri tone zlata, a u rudokopu rezerve olova, zlata i cinka dovoljne su za normalnu eksploataciju u narednih pedeset godina. U rudniku je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka radilo čak 1.000 rudara, a u ovdašnjoj Tehničkoj školi školovao se veliki broj đaka za rudarski posao.

Iselilo se 3.000 ljudi

Prema podacima lokalne samouprave, od zatvaranja rudnika, iz Medveđe, Leca, Sijarinske Banje i drugih mesta, iselilo se oko tri hiljade stanovnika. Seobe se nastavljaju. Srbi i Crnogorci odlaze za Leskovac, Niš i Beograd, a Albanci se sele na Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari