Poslanik Zavetnika Nikolić daje 1.000 evra samo da se otkaže Parada ponosa 1Dragan Nikolić, foto: Dušan Pešić/Danas

„Kao narodni poslanik svih građana Vranja i okoline, bez obzira na nacionalnu, versku ili političku pripadnost, tražim od državnog rukovodstva Srbije da otkaže gej paradu u Beogradu početkom septembra i tako sve nas spasi večite sramote pred pokolenjima“, rekao je Dragan Nikolić, narodni poslanik Srpske stranke „Zavetnici“ iz Vranja.

Prema njegovim rečima, ova parada „direktno je uperena protiv svih tradicionalnih vrednosti građana Srbije“ i predstavlja „atak na porodicu, degradiranje uloge oca i majke, svih verskih, vekovima utemeljenih, pravila i verovanja, sa ciljem razaranja vrednosnih kriterijuma i osnovnih ljudskih normi“.

„Organizovanje parade srama, koju neki besramno nazivaju Paradom ponosa, u ponosnom i slobodarskom Beogradu u trajanju od nedelju dana, uz posete učesnika parade školama, vrtićima, verskim objektima i državnim institucijama, predstavljalo bi skandal bez presedana, izazvalo veliko uznemirenje i zgražavanje ogromnog dela javnosti Srbije. Stoga molim predsednicu Vlade Anu Brnabić, kao vranjskog zeta, da poradi na tome da nas poštedi ove parade, a da svoje seksualno opredeljenje upražnjava neometano u svojoj spavaćoj sobi bez suvišnih svedoka“, rekao je Nikolić.

Apostrofirao je da „neko iz vladajućih struktura istakao veliku finansijsku korist za Srbiju od održavanja ove manifestacije“.

„Zato javno obećavam da prilažem 1.000 evra u državnu kasu, a verujem da će to učiniti i mnogi drugi građani, samo da članovi naših porodica, naša deca i unuci ne budu suočeni sa ovim zlom i nemoralom. Da im omogućimo da se normalno, a u skladu sa prirodom i njenim zakonima, razvijaju, formiraju porodice, budu tate i mame svojoj deci na ponos i diku svojih roditelja i svih nas. Ne brukajmo pretke, da bi se potomci ponosili nama“, naveo je poslanik Nikolić.

„Poštovati volju većinskog dela Srbije, ali ju je nepotrebno nadograđivati finansijskim elementom“

Milivoje Zlatković, diplomirani pravnik iz Vranja, smatra da i u slučaju održavanja Parade ponosa treba postupiti u skladu sa stavom većinskog dela građana jedne države, jer je, prema njegovim rečima, poštovanje volje većine osnovna vrednost i ideal svakog demokratskog poretka i da bi „svako postupanje suprotno toj volji dovelo do uznemirenja javnosti“.

„Volja većinskog dela građana Srbije, koja je po ovom pitanju nesporna i nedvosmislena, sama po sebi je već dovoljan, ali istovremeno i najvažniji razlog za otkazivanje manifestacije planirane u Srbiji za septembar. Smatram da ovu i ovakvu volju građana Srbije nije potrebno nadograđivati bilo kakvim finansijskim elementom, jer bi time osećanje najvećeg dela srpskog naroda po ovom pitanju, koje je po svojoj prirodi iskreno i iskonsko, izgubilo na značaju i u neku ruku bilo obezvređeno“, rekao je Zlatković za Danas.

On smatra da održavanje ove manifestacije „ne bi imalo nikakvog smisla i samo bi predstavljalo bespotrebno provociranje celokupnog društva u Srbiji“.

„Održavanje izvesne ‘parade ponosa’, u društvu koje većinski gaji izrazito tradicionalne vrednosti i u kojem ne postoji razumevanje za održavanje ovakvih i sličnih manifestacija, omogućilo bi podsticanje suvišnih tenzija u ionako dovoljno podeljenom društvu, ali i ozbiljan bezbednosni rizik koji bi prouzrokovao velike troškove za budžet Srbije, koji nam u ovim kriznim vremenima svakako nisu neophodni“, dodao je ovaj Vranjanac.

Zlatković je istakao da je stav „ubedljivo većinskog dela građana Srbije“ po pitanju održavanja Parade ponosa u Srbiji „negativan“, a „veoma je jasno istaknut na masovnoj litiji održanoj 14. avgusta u Beogradu“.

 

Vranjanka odgovara Nikoliću: „Neka poslanik tih 1.000 evra pokloni roditeljima koji nemaju ni za pelene“

Vranjanka Dejana Stošić savetovala je poslanika Dragana Nikolića da „ne širi neproverene informacije“, poput one „da će bilo ko od učesnika Parade posećivati škole i vrtiće“.

„Podsetila bih ga da je on predstavnik, kako i sam kaže, svih građana Vranja pa tako i onih koji su deo LGBT+ zajednice. Imamo sada slučaj sa porodicom sa petoro male dece čiji roditelji nemaju ni za pelene. Eto, poslanik može tih 1.000 evra da pokloni upravo ovoj porodici, više bi im značilo a i bavio bi se porodicom. Ova izjava, mene kao laika, podseća na davanje mita i iskorišćavanje pozicije zarad ličnih afiniteta“, rekla je Stošić.

Dodala je da „pravo na okupljanje i protest zarad borbe za prava je pravo svakog građanina i građanke Srbije, bar tako piše u Ustavu, koje poslanik mora da brani“.

„Poručila bih poslaniku: ‘Pazite koga mrzite, možda je to neko koga volite, možda je deo vaše porodice’. Takođe, neka zna da gej osobe plaćaju porez, da su lekari, predavači, novinari, pevači, policajci, političari, ali najbitnije članovi naših porodica. Složila bih se sa njim da je porodica u Srbiji pod atakom, pa tako imamo 115.000 dece koja žive u apsolutnom siromaštvu, dok neko troši pare poreskih obveznika na salone lepote, a imamo i na slobodi silovatelje i nasilnike. Neki su i na visokim funkcijama i sede u toj istoj Narodnoj skupštini kao i Nikolić“, apostrofirala je Stošić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari