Poslanik SNS o kineskim vojnim avionima nad Srbijom: Kina nije umešana u sukob Rusije i Ukrajine 1Foto: MOD

Kina nije umešana u sukob između Rusije i Ukrajine, tako da isporuka kineskog naoružanja je prosto suverena odluka Srbije koja ni u čemu nije problematična – komentariše za Danas Zoran Dragišić, poslanik Srpske napredne stranke u bivšem sazivu Skupštine Srbije.

Ruski saveznik Srbija je ovog vikenda, kako piše Asošiejted pres, primila isporuku sofisticiranog kineskog protivvazdušnog sistema u polutajnoj operaciji, usred zabrinutosti Zapada da bi gomilanje naoružanja na Balkanu u vreme rata u Ukrajini moglo da ugrozi krhku mir u regionu.

Medijski i vojni eksperti saopštili su u nedelju, pre tri dana, da je šest transportnih aviona kineskog vazduhoplovstva Y-20 sletelo na beogradski civilni aerodrom u subotu rano ujutru, koji su navodno nosili kineske raketne sisteme zemlja-vazduh HK-22 za srpsku vojsku.

Prema rečima bivšeg poslanika naprednjaka u republičkom parlamentu, Kinu ne bi trebalo dovoditi u kontekst sukoba Rusije i Ukrajine, pa time Srbija, kako kaže. nije ni na koji način, uvozom oružja iz Kine nije prekršila nikakve sankcije, niti uradila bilo šta suprotno međunarodnom pravu.

Poslanik SNS o kineskim vojnim avionima nad Srbijom: Kina nije umešana u sukob Rusije i Ukrajine 2
Foto: Predsednik Srbije/Tviter (arhiva

– Druga stvar je Rusija, odnosno uvoz ruskog oružja… Dakle, ne bih mešao Rusiju i Kinu. Što se tiče Kine to je oružje koje je naručeno davno. Reč je o isporuci čija je realizacija davno potpisanog ugovora. S druge strane, niti Kina ima sankcije na izvoz oružja, niti Srbija ima sankcija na uvoz oružja. Prema tome nema tu nikakvih problema, ni sa pravnog ni sa političkog aspekta. To je nesporno – zaklkjučuje sagovornik Danasa.

Kineski teretni avioni sa vojnim oznakama slikani su na beogradskom aerodromu Nikola Tesla.
Isporuku oružja preko teritorije najmanje dve zemlje članice NATO-a, Turske i Bugarske, stručnjaci su videli kao demonstraciju rastućeg globalnog dometa Kine.

Pojavljivanje Y-20s je izazvalo zabrinuotsti jer su leteli masovno za razliku od ranijih letova jednim avionom“, piše onlajn magazin The War zone. „Prisustvo Y-20 u Evropi u bilo kom broju je takođe još uvek prilično nov razvoj”.

Kako je izvestila Radio slobodna Evropa, u noći između 8. i 9. aprila Srbiju su nadletali transportni avioni kineskog ratnog vazduhoplovstva.
Iako saopštenja zvaničnog Beograda nema, javnost je dodatne informacije dobila 11. aprila iz Pekinga, gde je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan izjavio na konferenciji za medije da je Kina „nedavno“ Srbiji isporučila „redovnu vojnu isporuku“.

– Sa ciljem sprovođenja bilateralne saradnje između Kine i Srbije, Kina je nedavno poslala vazdušne transportne avione kako bi isporučila redovne vojne zalihe Srbiji – naveo je Liđijan, prenosi AP.

Liđijan nije naveo druge detalje. Međutim, naglasio je da taj projekat nije usmeren ka bilo kojoj trećoj strani: „To je projekat u okviru našeg godišnjeg plana saradnje. Nadamo se da relevantni mediji to neće preterano tumačiti. Ovaj projekat ne cilja nijednu treću stranu i nema nikakve veze sa trenutnom situacijom.“

RSE piše da se isporuka kineskog naoružanja, koje je Srbija dogovorila sa Kinom 2019. godine, dešava u jeku rata u Ukrajini. Srbija se, po priznanju predsednika Aleksandra Vučića, suočava sa „velikim pritiscima“ da se uskladi sa evropskim sankcijama Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Zapad je ranije već izrazio zabrinutost da bi dodatno naoružavanje država na Zapadnom Balkanu u vreme rata u Ukrajini moglo ugroziti mir i stabilnost regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari