Bajram M. (1960), profesor fizike u novopazarskoj Gimnaziji, vratio se u nastavu. Vest je uznemirila učenike, njihove roditelje i javnost. Krajem leta prošle godine protiv ovog profesora fizike podneta je krivična prijava zbog nedozvoljenih polnih radnji nad svojom učenicom. Nasrtaj na učenicu F.

Bajram M. (1960), profesor fizike u novopazarskoj Gimnaziji, vratio se u nastavu. Vest je uznemirila učenike, njihove roditelje i javnost. Krajem leta prošle godine protiv ovog profesora fizike podneta je krivična prijava zbog nedozvoljenih polnih radnji nad svojom učenicom. Nasrtaj na učenicu F.D., tada đaka prvog razreda, dogodio se u stanu Bajrama M. gde je odlazila na pripremne privatne časove za polaganje popravnog ispita iz fizike. Profesor fizike bio je predmetni nastavnik ovoj učenici u prvom razredu. Kada je na insistiranje porodice F. D. priča obelodanjena, tadašnji direktor Gimnazije Ćamil Sukić suspendovao ga je zbog pripremanja učenika za polaganje prijemnog ispita. Udaljavanje s posla trajalo je do okončanja disciplinskog postupka. Izrečena disciplinska mera jeste umanjenje plate za 35 odsto u trajanju od šest meseci. Ovu informaciju za naš list potvrdio je v.d. direktora Gimnazije Mehmed Preljević.

Nedopustivo

Prema mišljenju programskog koordinatora nevladine organizacije Urban-in Seada Biberovića, nedopustivo je da se takav prosvetni radnik vrati u školu, da ponovo uđe u odeljenje, bez obzira na to što sudski postupak nije okončan.

– Za to smatram odgovornim Ministarstvo prosvete i upravu Gimnazije, a sud snosi poseban deo odgovornosti zbog svoje neefikasnosti po pitanju realizacije krivične prijave. Iz kontakata s mnogim učenicima Gimnazije saznao sam da su oni nezadovoljni povratkom ovog profesora u nastavu – kaže Biberović.

– Ministarstvo prosvete izvršilo je inspekcijski nadzor i u dopisu koji smo dobili 4. marta piše da je disciplinski postupak vođen u skladu sa zakonom. Dva puta smo od sudskih organa tražili informaciju dokle se stiglo sa sudskim postupkom i nijednom nismo dobili povratnu informaciju. Posle bolovanja, ovaj profesor je u sredu počeo da radi – rekao je Preljević.
Kada je pre šest meseci podneta krivična prijava, iz Opštinskog tužilaštva u Novom Pazaru medijima je rečeno da protiv Bajrama M. postoji još jedna krivična prijava za isto delo. U Opštinskom tužilaštvu potvrđuju da je taj predmet obrađen, prosleđen Opštinskom sudu i da je sada u nadležnosti sutkinje Mire Marinković. Marinkovićeva se trenutno nalazi van zemlje i na posao se vraća sledeće sedmice. Vršilac dužnosti predsednika Opštinskog suda Momčilo Minić nije za Danas mogao precizno da odgovori dokle je stigao ovaj postupak, ali rekao je da će kada se sutkinja Marinković vrati s putovanja razgovarati s njom da se što pre okonča ovaj postupak, i poručio da direktor škole treba da reaguje i preduzme odgovarajuće mere.
Ovaj slučaj opet se nalazi u „nadležnosti“ petnaestak nevladinih organizacija iz Novog Pazara, koje su i pre pola godine reagovale uputivši dva otvorena pisma ministru prosvete Zoranu Lončaru u kojima su ga obavestili o događaju i apelovali da preduzme sve mere kako pomenutom profesoru ne bi bio dozvoljen povratak u učionicu. Ministra Lončara su pozvali da ne dozvoli da se ovaj slučaj zataška, budući da se ovo ne događa prvi put, govore i komentari bivših i sadašnjih učenica i učenika Gimnazije o nedopustivom ponašanju Bajrama M., o njegovom seksualnom uznemiravanju učenica, kao i o dvosmislenom, vulgarnom obraćanju učenicama u toku nastave.
Novonastala situacija izazvala je ogorčenje i novu reakciju nevladinih organizacija koje su Ministarstvo prosvete odmah obavestile o vraćanju Bajrama M. na posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari