„Posledice kopanja litijuma će ostetiti cela Srbija“, poručeno na tribini Instituta za borbu protiv korupcije Kareja 1Foto: Siniša Janković

Miroslav Mijatović iz organizacije Podrinjski antikorupcijski tim iz Loznice je sinoć, govoreći na tribini „Politička korupcija u Srbiji fundirana litijumom” istakao da predstavnici kompanija koje su zainteresovane za eksploataciju litijuma meštanima koji imaju imanja na mestu na kojem je planiran rudnik za kuću koja vredi 100.000 evra, nude duplo veću cenu.

Uz tu ponudu, dodao je Mijatović, ide i “dobronameran savet” da, ako sada ne prodaju imanje, će to morati da urade kasnije, ali za cenu koja je niža od tržišne.

Tribinu “Politička korupcija fundirana litijumom” organizovalo je udruženje građana Institut za istraživanje korupcije Kareja, a sam skup održan je u pančevačkom kafeu Kupe.

Miroslav Mijatović je na tribini okarakterisao nameru kompanije Rio Tinto da eksploatiše litijum kao “složen i pažljivo isplaniran poduhvat”.

“Zbog toga se uporedo sa geološkim aktivnostima na terenu, donose zakoni koji će omogućiti da se eliminišu prepreke koje se nalaze na putu eksploatacije. Jedan od Zakona koji će omogućiti eksploataciju litijuma je Zakon o referendumu, koji je uprkos negodovanju javnosti usvojen. Tokovi novca jasno su ukazali da kompanija Rio Tinto finansira, sponzoriše i za druge usluge plaća velike sume novca, počevši od Rudarskog fakulteta, preko sportskih klubova, do vlasnika parcela na kojima se nalaze bušotine”, naveo je Mijatović.

On je dodao da će posledice iskopavanja litijuma osetiti znatno dalje od mesta na kojem se planira izgradnja rudnika, navodeći da ni mesta poput Pančeva neće biti izuzeta.

“Ukoliko dođe do eksploatacije litijuma, dnevno će biti potrebno više od 1.000 tona koncertovane sumporne kiseline. Postoji mogućnost da će se sumprona kiselina uvoziti iz Rumunije, a onda transportovati železnicom koja prolazi kroz Pančevo i druga mesta. Međutim, sve i da to ne bude slučaj, Pančevci će svakako ostetiti štetne posledice eksplatacije litijuma. Naime sve otpadne vode i tečnosti izlivaće se u Drinu iz koje će Dunavom sigurno stići i do Pančeva. Aero zagađenje će, opet, biti neizbežno za područje cele Srbije”, istakao je Mijatović.

Njemu je na početku sinoćnje tribine Siniša Janković ispred Instituta za istraživanje korupcije Kareja uručio Antikorupcijsku povelju, tek ustanovljeno priznanje koje se dodeljuje organizacijama i pojedinicima za doprinos u borbi protiv političke korupcije u oblasti zaštite životne sredine.

Pored Mijatovića, na tribini su govorili i Zlatko Kokanović i Vladan Jakovljević, aktivisti Udruženja Ne damo Jadar, kao i Dobrivoje Milosavljević iz inicijative Odbranimo Teslu. Skup je moderirao Nenad Živković, novinar portala “Pačevo si ti”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari