Posledice ljubavi su neprijatne i bolne 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Na današnji dan pre 110 godina dnevni list „Mali žurnal“ pisao je o posledicama ljubavi po čoveka, a po njihovom mišljenju bilo je potpuno nemoguće zamisliti srećan ljubavni par.

List „Mali Žurnal“ pisao je svojevremeno o tome kako se ljubav nužno završava loše, a slučajevi gde su posledice ljubavi „neobično srećne“ vrlo su retke, čak toliko retke da to „prelazi u čuđenje“.

Svršetak ljubavi morao je biti bolan i nesrećan, makar je to pravilo datiralo još iz starijih vremena.

Posledice ljubavi su neprijatne i bolne 2
Foto: Screenshot Digitalna.nb.rs

Ljubav je bila nedostižan ideal koji i u slučajevima kada se dostigne, osuđen je na propast. Ljubav i ne bi bila ljubav kada bi se srećno završavala.

Ona retko kada dostiže svoju krajnju granicu, ali iza te granice nema više sreće i spokojstva. List je ovo pravdao mnogim ljubavnim primerima iz prošlosti koje su imale neslavan kraj, ali bez navođenja istih.

Dobre posledice ljubavi vrlo su retke, kao na primer brak, dok je loša- ljubomora u braku.

„I opet kada se proračuna, ljubav je jedno veliko zlo u svetu“, smatrao je žurnal, i kako navodi, deca su jedina blagodat iz ljubavi u braku. To pravilo nije važilo za decu iz nevenčanih brakova.

Na kraju teksta žurnal priznaje da je ljubav ipak nešto najlepše, da se iz ljubavi „rađa sve dobro na svetu, iz ljubavi proističu sve mržnje na svetu“.

Mora se izabrati između ljubavi i mržnje, između „ko ne ljubi mrtav je“ i „ko ljubi lud je“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.