Popis Kragujevac foto Zoran MišićFoto: Zoran Mišić

Pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku Petar Korović izjavio je danas da je do nedelje, 23. oktobra popisano 5.300.000 stanovnika.

„Ostalo je još osam dana popisa, radimo i 31. oktobra do 20 sati uveče. Ovim tempom završavamo popis u roku, ali ne isključujem ni produžetak u trajanju od par dana. To je bio slučaj i 2011. godine i događalo se u regionu“, rekao je Korović za Radio-televiziju Srbije.

On je rekao da malo zaostaje Beograd, pošto su drugačije navike ljudi jr manje vremena provode u stanu, duže rade, imaju više obaveza.

Ako zateknu u sandučiću da je popisivač bio, a oni nisu bili kod kuće, procedura je jednostavna jer postoji broj infocentra, a poziv je besplatan.

„Kažete na kojoj ste adresi, operater vas spoji sa popisivačem i onda ugovorite termin i završite obavezu“, istakao je on.

Korovoć je naveo kako je bilo situacija da se izađe u susret građanima i da se obavi popis preko telefona – u slučaju da građani imaju nekog bolesnog člana, da imaju koronu, ako su imali neki nepredviđeni put za par dana, a popisivač nije mogao da stigne u tom roku.

On je napomenuo da, ukoliko naiđe na stan u kome niko ne živi da će i taj stan biti popisan kao prazan, a ako u tom stanu neko živi on će biti popisan.

„Građani često zovu i žele da se popišu baš u stanu u kome ne žive iz straha zbog poreza. Nema potreba za brigom, svi podaci dobijeni u popisu koriste se isključivo u statističke svrhe i nikad nijedno fizičko i pravno lice neće doći do tih podataka“, rekao je Korović.

On je naglasio da nije neophodno da u domaćinstvu budu svi članovi.

Predveđene su i kazne, kako je rekao, za popisivače ako prekorače svoja ovlašćenja, za članove popisne komisije, ako takođe, prekorače ovlašćenja i za građane koji odbiju da budu popisani ili daju pogrešne podatke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari