Sutrašnja utakmica na Jan Brejdel stadionu u Brižu mogla bi presuditi evropskim ambicijama oba aktera. Domaćin je, posle remija sa Tuluzom u prethodnom kolu, u nešto boljoj situaciji od Partizana, ali mu je kao i crno-belima potrebna pobeda za priključivanje borbi za dva mesta koja vode u nokaut fazu Lige Evrope.


– Računica je jednostavna. Ovaj i novembarski meč u Beogradu poslednji su voz i za nas i za Partizan. Ko izađe kao pobednik taj se može nadati proleću u Evropi, dok se gubitnik može već u novembru okrenuti domaćem šampionatu. Brižu je veoma stalo do titule u Belgiji, jer četiri godine čekamo na nju, a ove sezone imamo velike šanse u trci sa Standardom i Anderlehtom, ali nismo ni u Evropi bez ambicija. Ovaj klub je, ipak, donedavno redovno učestvovao u Ligi šampiona – kaže za Danas Ivan Perišić, ofanzivni vezista vodeće belgijske ekipe i mlade selekcije Hrvatske.

Koliko znate o ekipi i igri Partizana? Kakav su na vas utisak ostavili mladi reprezentativci Srbije iz njegovih redova, protiv kojih ste nedavno igrali u Varaždinu?

– Ove godine manje pratim vašu ligu, ali poznata mi je Partizanova dominacija u Srbiji poslednje dve sezone. Nisam imao priliku da gledam Moreiru i Diaru, ali sam od bivšeg saigrača Mladena Lazarevića čuo mnogo toga pozitivnog o ključnim igračima protivnika. Imena i karijere Krstajića i Gavrančića govore same za sebe. Upozorio sam ekipu i na malog Ljajića. Bili su i Fejsa i Tomić dobri protiv Hrvatske, ali je njegovim ulaskom igra dobila na ubrzanju i raznovrsnosti. Vidi se da zna sve o fudbalu. Nije veliki Mančester junajted slučajno dao toliki novac za njega. Ali, ništa od ovoga neće uticati na Brižovu koncepciju. I protiv velikog Šahtjora smo išli na gol više.

Briž je, dakle, favorit u ovoj utakmici?

– Recimo da smo u blagoj prednosti. Odlično guramo u domaćem prvenstvu, igramo na našem terenu, pred našim temperamentnim navijačima. Očekujem dobar, ali težak meč i, naravno, naš trijumf – poručuje iz Briža strelac gola, koji je Partizanovom rivalu doneo jedini bod od početka tekuće Lige Evrope.

Finalista Lige šampiona

Briž je vlasnik 13 šampionskih titula Belgije, 10 trofeja u nacionalnom Kupu i 13 pobedničkih pehara u domaćem Superkupu. Najveći evropski dometi ovog kluba flamanske radničke klase, osnovanog 1891. godine, su finala Lige šampiona 1978. i Kupa UEFA 1976, gde je oba puta poražen od Liverpula. Sa sedam pobeda, tri remija, jednim porazom i 24 boda, vodeći tim prve belgijske lige, do Lige Evrope stigao je eliminacijom finskog Lahtija (3:2, 1:1) i poljskog Leha (tek posle boljeg izvođenja penala – 4:3, pošto su obe ekipe slavile sa 1:0).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari