Poslodavci najčešće nesvesni diskriminacije LGBTI osoba 1Prajd 2019 Foto: J. Diković

Poslodavci u Srbiji su najčešće nesvesni diskriminacije LGBTI osoba u svojim firmama, rečeno je danas na konferenciji za medije Labrisa – organizacije za lezbejska ljudska prava.

Na konferenciji, koja je održana u beogradskom Medija centru, Labris je predstavio rezultate projekta „Ravnopravnost i različitost na radnom mestu“.

Maja Šenk iz Labrisa je istakla da se situacija u Srbiji značajno promenila u poslednjih 10 godina kada je reč o položaju LGBTI osoba.

– Međutim, i dalje se susrećemo sa velikim izazovom neimplementacije zakona, stereotipima i predrasudama, kao i pravnom nepriznavanju istopolnih partnerstava, što utiče na kvalitet profesionalnog i privatnog života LGBTI osoba – naglasila je Šenk.

Ona je podsetila da je prema Labrisovom istraživanju iz 2018. godine, čak 36 odsto LGBTI osoba doživelo diskriminaciju na poslu, a da bi 30 odsto opšte populacije prekinulo komunikaciju ukoliko bi saznali da im je neko od koleginica/ga pripadnik/ca LGBTI zajednice.

– Sve veće raznolikosti prisutnije su u društvu, što se odražava i na područje rada, a to potom doprinosi povećanom riziku od diskriminacije, gde su najviše pogođene upravo marginalizovane grupe, poput LGBTI osoba – naglasila je Šenk.

Prema njenim rečima, poslodavci u Srbiji su najčešće nesvesni diskriminacije LGBTI osoba u svojim firmama, te je ukazala da je jedan od ciljeva Labrisovog projekta bio da se poslodavcima ukaže da je u njihovom interesu da uvažavaju antidiskriminacione politike.

Saša Gajin, autor Analize radnih prava u Republici Srbiji, koji je urađen u okviru ovog Labrisovog projekta, naglasio je da bi svi trebalo da se borimo da se primenjuje Zakon o zabrani diskriminacije.

On je istakao, između ostalog, da Zakon o radu propisuje zabranu diskriminacije u nekim članovima, dok u drugim postoje diskriminatorna rešenja, poput prava u vezi sa zdravstvenim osiguranjem, trudnoćom, radom stranaca u Srbiji…

Minja Pavlović iz Labrisa ukazala je da je rad sa fokus grupama koje su učestvovale u projektu pokazao i negativne i pozitivne primere. Naime, kako je objasnila, neke LGBTI osobe su morale da daju otkaz zbog diskiminacije na radnom mestu, dok se u nekim firmam poštuju različitosti.

Labrisov projekat „Ravnopravnost i različitost na radnom mestu“ podržali su Beogradska otvorena škola i USAID-a.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.