Posmatranje ptica i njihove seobe održaće se u Rusandi i Carskoj bari 1Foto: Nenad Mihajlović DZPPS

Na području grada Zrenjanina Evropski vikend posmatranja ptica i njihove seobe održaće se na području specijalnog rezervata Carska bara i prirodnog dobra Rusanda, u Melencima.

Ovo je period godine kada milioni ptica napuštaju Evropu i sele se na jug, ka svojim zimovalištima.

Tim povodom Javna ustanova „Rezervati prirode“ obavestila je građane da mogu da učestvuju na izletima, posmatraju ptice i uživaju u praćenju njihove seobe.

Kako su naveli, posmatranje ptica na Carskoj bari održaće se u nedelju, 2. oktobra, u saradnji sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Biće organizvana vožnja brodićem, šetnja kroz rezervat i posmatranje ptica sa ornitolozima, od kojih mogu da se dobiju brojni podaci o pticama.

U Srbiji u Evropskom vikendu posmatranja ptica, koji organizuje Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, svake godine učestvuje oko 1000 ljudi.

Ove godine izleti će biti organizovani u subotu i nedelju, 1. i 2. oktobra na 27 lokacija u poznatim rezervatima ili parkovima prirode poput Zasavice, Velikog blata, Tikvare, Carske bare, Rusande, Jegričke, Gornjeg podunavlja ali i van zaštićenih područja u urbanim sredinama poput Futoškog ili Kameničkog parka u Novom Sadu, na Nišavi u Nišu ili u parku u Deronjama.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari