Pošta obeležila 140 godina srpsko-američkih diplomatskih odnosa 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Pošta Srbije obeležila je danas jubilej – 140 godina srpsko-američkih diplomatskih odnosa, emisijom prigodnih poštanskih maraka koja ukazuje na bogato diplomatsko nasledje koje veže dve zemlje.

Ovom prilikom v.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević, uručio je ambasadoru Entoniju Godfriju specijalni poklon ove filatelističke edicije za predsednika SAD Džoa Bajdena.

Đorđević je izjavio je da to Javno preduzeće nastavlja da bude društveno odgovorno, i kada je politika Vlade i predsednika u pitanju, ali i Ministarstva spoljnih poslova.

„Nastavljamo da tu politiku sprovodimo na jedan drugačiji način, sa jasnom porukom da je Srbija prijateljska zemlja koja ima veliki broj prijatelja medju kojima su i SAD, sa kojima smo imali i padova i uspona, ali uspona mnogo više“, naglasio je Đorđević.

On je rekao da veruje da će ova poštanka marka doći u ruke predsednika SAD-a i biti jasna poruka da Srbija jeste prijateljska zemlja.

„Naša zemlja oseća da danas postoji jedan drugačiji odnos i podrška SAD-a na evropskom putu i na svemu onome što zejednički radimo. Želeli smo da napravimo put kroz budućnost i da pošaljemo jasnu poruku da ćemo na tom putu od sada biti zajedno. Pošta Srbije je neko ko stoji zajedno sa Srbijom i SAD-om, a verujem da će u godinama pred nama to biti potvrda prijateljstva“, kazao je Đorđević.

Ambasador Godfri naveo je da odnos i prijateljstvo dve zemlje počivaju zajedničim vrednostima i viziji budućnosti.

„Naše prijateljstvo je odraz rešenosti da se zajedno borimo sa izazovima. Naši odnosi su višestrani, a najvažniji zajednički cilj je put Srbije ka EU. SAD su najveći bileteralni donator Srbije, a od 2001. godine dali smo preko 1,16 milijardi dolara pomoći, a samo 2020. preko 40 miliona dolara“, istakao je Godfri.

Dodao je da je trgovinska i ekonomska saradnja bila u središtu odnosa dve zemlje, kao i da su američe firme do sada investirale oko četiri milijarde dolara u Srbiji i zaposlile preko 20.000 ljudi.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović, rekao je da je saradnja Srbija i SAD kroz istoriju obeležena borbom za zajedničke vrednosti, kojima su dve zemlje težile u izazovnim vremenima.

„Naša sadašnja bileteralna saradnja predstavlja primer značaja ulaganja napora, a sve u cilju poboljšanja odnosa i prevazilaženja postojećih razlika. Razvoj dobrih odnosa sa SAD predstavlja jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, a posebno nam je značajna podrška Vašingtona našem putu ka članstvu u EU“, kazao je Starović.

Prema njegovim rečima, jednako je važna i kontinuirana podrška očuvanju stabilnosti, mira i bezbenosti u regionu Zapadnog Balkana, kao i doprinos Vašingtona u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine putem dijaloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari